‚Nemají tam co dělat.‘ Konečnému vadí, že ruští a běloruští boxeři mohou znovu reprezentovat

Mezinárodní boxerská asociace (IBA) zrušila s okamžitou platností zákaz startu ruských a běloruských reprezentantů na svých akcích. Vedení asociace řídí Rus Umar Kremljov, který je považován za přítele prezidenta Vladimira Putina. „Ač jako sportovec nemám rád míchání politiky a sportu, tak v tuhle chvíli chápu vylučování ruských i běloruských sportovců z různých akcí,“ myslí si bývalý profesionální boxer Lukáš Konečný.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boxer Lukáš Konečný

Boxer Lukáš Konečný | Foto: David Kalvas

IBA na svém webu v úterý 5. října oznámila, že ruští i běloruští boxeři mohou znovu nastupovat na turnajích v barvách svých zemí a v případě výhry zazní i jejich státní hymny. A rozhodla tak s okamžitou platností.

‚Ne válce.‘ Podpory od ruských sportovců Ukrajině na sociálních sítích přibývá, boxer Povětkin je ale proti

Číst článek

„IBA pevně věří, že politika by neměla sport nijak ovlivňovat. Všichni sportovci by proto měli mít rovné podmínky,“ uvedli představitelé asociace s tím, že jsou politicky neutrální a nezávislí. Zároveň vyzvali k míru.

„Vedle toho má IBA povinnost zajistit rovné zacházení se sportovci a funkcionáři bez ohledu na jejich národnost a odkud pocházejí,“ doplnili zástupci IBA v krátkém prohlášení.

Největším sponzorem IBA je ruská energetická společnost Gazprom. Kremljov, který v čele IBA stojí, se považuje za Putinova přítele, což dokládá i fakt, že spolu v září letošního roku slavnostně otevírali sportovní centrum v Moskvě.

Není tajemstvím, že Mezinárodní boxerská federace je už roky spojována s korupčními skandály. Právě proto Mezinárodní olympijský výbor (MOV) po olympijských hrách v Riu 2016 odebral asociaci pořádání olympijských turnajů a kvalifikací a řídí si je sám. Tak tomu bylo už v Tokiu a bude i za rok v Paříži.

Volby platí

Koncem září na mezinárodním kongresu v Jerevanu se zástupci národních boxerských federací vyjádřili proti znovuzvolení Kremljova do čela IBA. Konání voleb odmítlo 106 ze 146 delegátů, pro bylo jen 36 a čtyři se zdrželi. IBA to uvedla na svém webu s konstatováním, že tím Kremljov dostal důvěru na čtyřleté funkční období.

Podle Kremljovových odpůrců hrozí, že box bude definitivně vyřazen z olympijského programu.

„Pokud nebudou nové volby, bude to konec IBA. Myslím, že jestliže nebudeme mít volby, Mezinárodní olympijský výbor IBA natrvalo suspenduje,“ řekl před mimořádným kongresem agentuře Reuters výkonný ředitel organizace USA Boxing Mike McAtee.

Konečného obavy

„Na jednu stranu se bojím, že by box mohl být vyloučený z olympiády, protože ty problémy jsou už dlouhodobé. Především kvůli korupci, ovlivňování výsledků,“ upozorňuje bývalý český boxer a mistr světa ve velterové váze Lukáš Konečný.

„Osobně doufám, že se situace kolem války v blízké době stabilizuje a že to skončí. S tím je zároveň spojený i vliv lidí z boxerské asociace. Doufám, že se do pár měsíců situace zklidní a promítne se to i ve sportu,“ přeje si Konečný.

Zároveň dodává, že ač by se podle jeho názoru sport s politikou prolínat neměly, momentálně to jinak nepůjde a věci se nezmění.

„V téhle době by tam Rusové být určitě neměli. Ani Bělorusové. Ač jako sportovec nemám rád míchání politiky a sportu, tak v tuhle chvíli chápu vylučování ruských i běloruských sportovců z různých akcí. Je nutné vyvtvářet maximální tlak na ruské vedení a tím pádem chápu, že i sportovci jsou vyloučeni. Bohužel tím trpí sport, protože ve spoustě odvětví patří Rusové mezi špičku. Je to obrovská škoda, ale s tím tlakem souhlasím,“ podotýká.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme