Bude box na hrách v Tokiu? Mezinárodní olympijský výbor pozastavil přípravy na turnaj

Mezinárodní olympijský výbor na pátečním zasedání výkonné rady v Tokiu pozastavil veškeré přípravy boxerského turnaje na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020. Zároveň ustavil zvláštní komisi, která má vyšetřit fungování Mezinárodní boxerské asociace, jejímž předsedou byl nedávno navzdory kritice od MOV zvolen kontroverzní uzbecký podnikatel Gafur Rachimov.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Box (ilustrační foto)

Box (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) znamená, že se nebudou prodávat vstupenky na box v Tokiu, neschválí se kvalifikační kritéria a nebudou se pořádat žádné předolympijské turnaje.

Box může zmizet z olympijského programu, nový šéf má být zapletený do obchodu s heroinem

Číst článek

Mezinárodní olympijský výbor již dříve kvůli nejasným finančním tokům v organizaci a nedostatkům v antidopingovém programu pozastavil financování boxerské asociace.

Konečné rozhodnutí o případném vyřazení boxu z programu her v Tokiu by mělo padnout na kongresu výboru v Lausanne příští rok v červnu.

Existuje i možnost, že by turnaj včetně kvalifikace zorganizoval výbor nezávisle na Mezinárodní boxerské asociaci (AIBA). „Bez ohledu na současná opatření učiníme všechny kroky k tomu, aby se boxerský turnaj v Tokiu konal,“ řekl sportovní ředitel výboru Kit McConnell.

Sedmašedesátiletý Rachimov, jenž byl zvolen v listopadu, je vnímán jako nežádoucí osoba. Americké úřady jej považují za významnou postavu kriminálního podsvětí, podle nich je zapletený do mezinárodního obchodu s heroinem. O Rachimovových kriminálních aktivitách se mluví více než dvě desetiletí, ale Uzbekovi nebylo nikdy nic dokázáno.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme