Ve výjimečných případech se to stát může, říká k úmrtí boxera Dadaševa trenér české reprezentace

Po 13 zápasech v profesionální kariéře utrpěl první porážku, právě ta pro něj ale měla fatální následky. Boxer Maxim Dadašev po zápase profesionální organizace IBF s Portoričanem Subrielem Matíasem skončil v nemocnici, kde kvůli krvácení do mozku podstoupil dvouhodinou operaci. I přes snahu lékařů se osmadvacetiletého Rusa bohužel zachránit nepodařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Video Oxon Hill (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boxer Maxim Dadašev

Boxer Maxim Dadašev | Foto: Repro YouTube

S odstupem času z těch záběrů až trochu mrazí. Dadaševův trenér James McGirt v rohu ringu svého potlučeného a viditelně dezorientovaného svěřence přemlouvá, aby přistoupil na ukončení zápasu.

Ten se zpočátku brání, ale později už na další odpor nemá sílu. Americký kouč tedy v posledním kole hází do ringu ručník a Matías tak v zápase ve váze do 63,5 kilogramu vítězí technickým K.O.

Olympijský výbor suspendoval boxerskou federaci a převzal olympijský turnaj v Tokiu

Číst článek

„Rozhodčímu ani trenérovi bych rozhodně nic nevyčetl. Průběh zápasu byl naprosto běžný a z obou stran velmi kvalitní. Navíc – jak bylo vidět – právě trenér, který jako první problém zaznamenal, utkání ukončil, i přesto ta situace nabrala takový spád. Nemyslím si, že by takovou tragédii mohlo způsobit samotné utkání, i když ve výjimečných případech se to stát může,“ řekl Radiožurnálu jeden z trenérů českých reprezentačních boxerů Kamil Černý.

Naráží na to, že sportovci před zápasy profesionálních ale i amatérských organizací procházejí přísnou a důkladnou zdravotní prohlídkou. Během přípravného období ale pro boxery tohle pravidlo neplatí.

„Boxer prochází dost těžkou přípravou a lékařské prohlídky bohužel v rámci přípravy nefungují. To je čistě na zodpovědnosti realizačního týmu či samotného boxera,“ vysvětluje Černý.

Záznam celého zápasu:

Za poslední tři roky na následky zranění po zápase zemřelo minimálně pět profesionálních boxerů a pohledem do vzdálenější minulosti tohle číslo ještě roste.

Před 55 lety se jeden z nejlepších boxerů historie přejmenoval z Cassiuse Claye na Muhammada Aliho

Číst článek

„Přestože tohle utkání skončilo tragédií, nemyslím si, že to do boxu přinese změny. Uvidíme, třeba se něco přichystá a organizace, které zápasy zprostředkovávají, se k tomu nějak postaví, ale to je těžko předesílat,“ říká Černý.

Podobné incidenty, které skončí smrtí sportovců v důsledku zranění ze zápasu, pochopitelně pověsti boxu vůbec neprospívají. Některé názory, které se čas od času objeví třeba na sociálních sítích, mrzí i trenéra Černého.

„Lidé se dnes dost často rádi vyjadřují na sociálních sítích, kde problém coby laici řeší velmi povrchně. Všeobecný předsudek zatím bohužel spočívá v tom, že si lidé myslí, že box není o ničem jiném, než že se dva borci jdou mlátit do hlavy. Já bych s tím nesouhlasil,“ dodává trenér českých reprezentantů v boxu Kamil Černý.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme