Boxerský mistr světa těžké váhy Vladimir Kličko ukončil kariéru

Dlouholetý boxerský mistr světa těžké váhy Vladimir Kličko už se do ringu nevrátí. Jednačtyřicetiletý Ukrajinec podle zástupců svého manažerského týmu nestojí o odvetu s Anthonym Joshuou, s nímž v dubnu v Londýně prohrál po technickém k.o. souboj o mistrovské pásy organizací IBF, WBA a IBO, a rozhodl se ukončit kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

'Doktor ocelová pěst' Vladimir Kličko (vpravo)

'Doktor ocelová pěst' Vladimir Kličko (vpravo) | Zdroj: Reuters

Smlouva o zápasu ve Wembley obsahovala klauzuli o možné odvetě, pokud si ji poražený boxer vyžádá. Kličko bezprostředně po duelu, v němž utrpěl pátou porážku kariéry, rozhodnutí odložil, nyní ale možnost návratu odmítl.

„Po posledním duelu s Anthonym Joshuou jsem si úmyslně vzal dostatek času na rozmyšlenou. Jak amatér i jako profesionál jsem dosáhl všeho a teď mohu ve zdraví a spokojenosti zahájit napínavou kariéru po kariéře,“ uvedl v oficiálním prohlášení Kličko.

Doktor Ocelové kladivo

Prohra v jedenáctém kole s Joshuou byla pro Klička druhou porážkou za sebou, během duelu schytal několik těžkých úderů do hlavy, třikrát skončil na zemi a při rozhodování bral v úvahu i zdravotní hledisko. ¨

„Nikdy jsem nedoufal, že bych mohl mít tak dlouhou a úspěšnou sportovní kariéru. Děkuji ze srdce všem, kteří mě v ní podporovali,“ dodal boxer, jehož starší bratr Vitalij, rovněž někdejší šampion WBC a WBO, ukončil kariéru v roce 2012.

Boxer s přezdívkou Doktor Ocelové kladivo prohrál poprvé po devítileté dominanci v listopadu 2015 na body duel s Tysonem Furym, ten ale později kvůli dopingu o tituly přišel. O uvolněné pásy pak svedli souboj Kličko s Joshuou.

Ve sbírce trofejí má Kličko i olympijské zlato z roku 1996 ve váze nad 91 kg. V profesionálním ringu absolvoval 69 zápasů a 64 z nich vyhrál, v 53 duelech soupeře porazil k.o. Řadu let byl držitelem mistrovských pásů boxerských organizací IBF, WBA, WBO a IBO. První získal v roce 2000 a v ringu vládl do roku 2003, zpátky titul vybojoval v roce 2006 a devět let pak neprohrál.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme