Brazilská policie prohledala dům šéfa olympijského výboru, vyšetřuje podezření z korupce

Brazilská policie zasahovala celkem v 11 objektech kvůli podezření z korupce při výběru pořadatelského města v olympijských her v roce 2016. Sedm desítek policistů zasahovalo i v domě šéfa Brazilského olympijského výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Rio de Janeiro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Carlos Nuzman v doprovodu policistů přichází k výslechu

Carlos Nuzman v doprovodu policistů přichází k výslechu | Zdroj: Reuters

V rámci akce „Unfair play“ policisté prohledali sídlo Brazilského olympijského výboru a předvolali šéfa Brazilského olympijského výboru Carlose Nuzmana. Podle francouzských úřadů, které s Brazilci spolupracují, totiž mělo při volbě Ria za pořadatele OH v roce 2016 dojít k nákupu hlasů delegátů.

Fotograf agentury AP viděl Nuzmana, jak opouští svůj dům spolu s právníkem. Policie si z jeho domu měla odnést kufry s dokumenty a počítač. „Pan Nuzman se nedopustil ničeho špatného, jde o mediální bublinu,“ řekl Nuzmanův právník Sergio Mazzillo.

75letý Carlos Nuzman byl 12 let členem Mezinárodního olympijského výboru a byl jednou z hlavních postav při přidělování her v roce 2016. Nyní je čestným členem MOV a radí mimo jiné Tokiu s přípravami her v roce 2020.

Podle francouzských a brazilských vyšetřovatelů ale měl před volbou v roce 2009 zprostředkovat kontakt mezi vlivným podnikatelem Arthurem Soaresem a delegáty.

Například Papa Massata Diack nebo Frankie Fredericks pak měli hlasovat pro Rio, které ve druhém kole volby porazilo Madrid 66:32

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme