Brazilské Rio rok po olympiádě. Drahá sportoviště chátrají a nemají využití

Přesně před rokem skončily v brazilském Riu de Janeiru letní olympijské hry. Olympijský duch se ale z tamních sportovišť a stadionů velmi brzy vytratil a většina z nich dnes chátrá.

Rio de Janeiro Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilské Rio rok po konání letní olympijských her nemá pro drahé areály využití

Brazilské Rio rok po konání letní olympijských her nemá pro drahé areály využití | Zdroj: Reuters

Olympijské hry a jejich pořádání může být v konečném důsledku spíše zatěžující. V Riu to pocítili velmi rychle - několik měsíců po závěrečném ceremoniálu se ukázalo, že pro některá sportoviště zde nemají využití a ta postupně chátrají. Město je zadlužené a z celkových 27 areálů se po hrách využilo jen 15.

Plavecký bazén, kde se vyskytl problém už během her, když v něm voda najednou zezelenala, je v současné době opuštěný a velmi znečištěný. Záliv Guanabara, kde probíhala soutěž jachtařů, je dnes opět plný odpadků a opět do něj ústí kanalizace. Fotbalový stadion Maracaná byl vandaly také poničen a na některých místech tu byly vytrhány sedačky. Kvůli nezaplacení účtu za elektřinu byl také odpojen z elektrické sítě.

Rio de Janeiro ale není jediné místo, kde se tohle stalo. Podobný osud potkal  Athény, kde se konala olympiáda v roce 2004. Velmi známý je také příběh Sarajeva, kde se uskutečnily zimní olympijské hry v roce 1984. Areál pro skoky na lyžích je zcela zchátralý a rozpadá se. Bobová dráha je pokrytá graffiti, zarůstá lesem a stala se z ní atrakce pro cyklisty - dobrodruhy. Zároveň jsou ale města, kde se podařilo sportoviště začlenit do tamní infrastruktury - tam se řadí třeba Londýn nebo Barcelona.

Hořké osudy bývalých pořadatelů her možná odradily i některá města, která se o pořádání sportovního svátku chtěla ucházet. Na olympijské hry v roce 2024 bylo původně pět kandidátů, postupně ale tři odstoupili - jednalo se o Budapešť, Hamburk a Řím. Nakonec zbyla pouze dvě města, Paříž a Los Angeles. Na základě dohody by měla v roce 2024 hostit hry Paříž a o čtyři roky později právě město v americké Kalifornii. Oficiální rozhodnutí ale padne až v září. Pro obě města je dobré, že většina stadionů a areálů už stojí, a tím pádem zde není třeba velkých investic, jako tomu bylo v Riu, v Pekingu nebo v Soči. 

David Prouza, jap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme