Chris Froome v problémech. Vítěz Vuelty neprošel dopingovou kontrolou a o titul může přijít

Britský šampion Chris Froome neprošel během Vuelty dopingovou zkouškou. Slavný cyklista překročil povolený limit léku na astma a o triumf může přijít. Dvaatřicetiletý závodník je rovněž čtyřnásobným vítězem Tour de France.

Aigle/Švýcarsko (Aktualizováno: 10:08 13. 12. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome slaví v Madridu vítězství na Vueltě

Chris Froome slaví v Madridu vítězství na Vueltě | Foto: Susana Vera | Zdroj: Reuters

O jeho pozitivním testu během Vuelty informovala ve středu cyklistická unie UCI.

Froome se provinil 7. září po osmnácté etapě, o čemž byl informován o dva týdny později. Dosud nebyl suspendován. UCI si od cyklisty i jeho stáje Sky vyžádala další informace.

Jezdci smějí lék salbutamol při prokázání nemoci užívat na zvláštní povolení UCI, ale jen s maximální koncentrací 1000 nanogramů na mililitr. Ve Froomeově vzorku moči byla 7. září koncentrace dvojnásobná.

'Vím přesně, jaká jsou pravidla'

Lídr elitní stáje Sky v prohlášení uvedl, že si není vědom porušení dopingových pravidel. "Jak je dobře známo, mám astma a vím přesně, jaká jsou pravidla. Používám inhalátor ke zvládnutí příznaků (vždy v rámci povolených mezí) a vím jistě, že budu testován každý den, pokud budu v dresu lídra," uvedl Froome.

"Astma se mi během Vuelty zhoršilo, proto jsem na doporučení lékaře zvýšil dávku salbutamolu. Jako vždy jsem se s nejvyšší péčí ujišťoval, že jsem neužil vyšší než přípustnou dávku," doplnil jeden z nejlepších cyklistů posledního desetiletí.

Ve stejném roce se mu podařilo vyhrát Tour de France i Vueltu jako teprve třetímu cyklistovi v historii a napodobil francouzské velikány Jacquese Anquetila a Bernarda Hinaulta. Konkurenci na Tour de France deklasoval čtyřikrát za posledních pět let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme