Hvězdnou americkou basketbalistku zadrželi v Rusku týden před invazí, první zprávy se o ní objevily až teď

Americká basketbalistka Brittney Grinerová byla letos 17. února zadržena v na letišti v Moskvě. Důvod? Celníci jí v kufru objevili konopný olej. Nejen k její smůle začala o pět dní později ruská invaze na Ukrajině a od té doby se o dvojnásobné olympijské vítězce příliš mnoho informací neobjevilo. Aktuálně však vyšlo najevo, že ve vazbě zůstane ještě minimálně dva měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva (Aktualizováno: 16:51 17. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednatřicetiletá Grinerová patří vůbec k nejlepším hráčkám Spojených států. Kromě působení v americké reprezentaci a ženské nejvyšší zámořské soutěži WNBA hraje od roku 2014 během zimní přestávky v ruském Jekatěringburgu, s nímž čtyřikrát vyhrála Evropskou ligu.

Kdo je Brittney Grinerová?

Americká basketbalistka, která působí v Jekatěrinburgu od roku 2014 a čtyřikrát s ním vyhrála Evropskou ligu. V zámořské WNBA nastupuje za Phoenix Mercury, se kterým soutěž jednou ovládla. Na kontě má také dva tituly mistryně světa a je dvojnásobnou olympijskou šampionkou.

Právě působení v dresu ruského giganta se ale Grinerové stalo osudným.

Po příletu na moskevské letiště Šeremetěvo ji při odbavování zavazadel zadrželi, protože si v kufru vezla náplně do elektronické cigarety s konopným olejem.

Bez nadsázky lze říct, že záběry z bezpečnostních kamer jsou posledním dochovaným důkazem z místa, kde byla Grinerová naposledy spatřena.

Zkušená basketbalistka by v Rusku mohla jít za pašování drog, z čehož byla podle agentury TASS obviněná, až na 10 let do vězení. Ruská celní správa jméno zadržené nezveřejnila. Pouze uvedla, že jde o hráčku, která s americkou reprezentací dvakrát vyhrála olympijské hry.

Brittney Grinerová během celní kontroly na letišti Šeremetěvo v Moskvě:

Ve špatný čas

Zadržení nemohlo pro Grinerovou přijít v horší dobu. Jen o pár dnů později, přesně 24. února, totiž Rusko zaútočilo na Ukrajinu a USA společně s Evropskou unií uvalily na zemi prezidenta Vladimira Putina přísné ekonomické sankce.

„O její situaci víme a pečlivě ji sledujeme,“ uvedli krátce po zadržení Grinerové na twitteru představitelé amerického basketbalu. „Brittney se vždy chovala jako naprostá profesionálka a její bezpečí je naší hlavní starostí.“

Dostat však Grinerovou z vězení a zpátky do USA nebude vůbec jednoduché.

„Pokud ji chceme dostat z tamního vězení, Rusko si může diktovat podmínky,“ upozornila pro britský deník The Guardian Evelyn Farkasová, která v letech 2012 až 2015 pracovala jako náměstkyně amerického ministra obrany pro Rusko a Ukrajinu.

„Mohlo by například dojít k výměně vězňů, ale mohli by ji také použít jako hrozbu nebo vydírání, aby nás donutili něco dělat či nedělat. Tak jako tak je pro ně užitečná,“ dodala Farkasová.

Grinerová se svojí manželkou v prosinci loňského roku:

Proč Rusko?

Grinerová není zdaleka jedinou Američankou, která během zimní přestávky WNBA působí v Evropě. Důvod, proč basketbalistky „hostují“ například v Rusku, je přitom prostý - za sezonu si zde vydělají téměř pětkrát tolik, co v USA, informuje britská BBC.

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu Euroliga vyřadila ruské týmy a celky z USA začaly všechny své reprezentanty stahovat zpět do zámoří. Pro Grinerovou to bylo příliš pozdě, protože ta přicestovala do Ruska o týden dříve.

Ruské úřady přitom její zadržení oficiálně potvrdily až v polovině března a uvedly, že byla v únoru zadržena na letišti. Kde přesně a za jakých okolností se jedna z nejlepších basketbalistek USA momentálně nachází, není známo.

Její manželka Cherelle mezitím na sociální sítě přidává společné fotky z minulosti a k nim i dojemné vzkazy, jak jí i celé rodině chybí. Množí se i příspěvky s hashtagem #freebrittneygriner, které obsahují zprávy o vězněné basketbalistce.

Ve čtvrtek ale agentura TASS informovala o rozhodnutí moskevského soudu, že Grinerová zůstane ve vazbě do 19. května.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme