Budoucí veslaři jezdí na Primátorky už v kočárku, kluby se v pořádání střídají

Svátek českého veslování - i tak bývají označovány populární Primátorky. 104. ročník vyvrcholí v Praze na Vltavě v neděli dopoledne a datum 4. června si nezapomněl červeně zatrhnout v kalendáři ani bývalý vynikající skifař a olympijský medailista z letních her v Barceloně Václav Chalupa.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posádka Dukly na Primátorkách

Posádka Dukly na Primátorkách | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

„O Primátorkách jsem poprvé slyšel od otce, který se také několikrát zúčastnil. Byl to i první závod, který jsem viděl v televizi. Jel jsem poprvé v roce 1985, to jsem se ještě nedostal do finále, ale podařilo se mi to o dva roky později, to už jsem byl členem Dukly," vzpomíná pro Radiožurnál na své premiéry s Primátorkami Václav Chalupa.

Závod primátorských osmiveslic je pozoruhodný nejen tím, že byl poprvé pořádán v roce 1910 a že dvoukilometrová trať je zpestřena zatáčkou poblíž vyšehradské skály. Zajímavé je i to, že v pořádání této akce se pravidelně střídá několik pražských klubů.

„Vždycky je rozdíl, že jeden z nás je šéf skupiny. Žádná řevnivost ani nic podobného nepanuje a doufám, že ani nebude," říká předseda Veslařského klubu Bohemians Petr Šveňha.

Do kategorie těch nejzkušenějších pořadatelů Primátorek patří určitě předseda ČVK Praha Josef Blecha. „V roce 1988 jsem začal a od té doby mi to zůstalo na hrbu, směje se."

Ukormidlovat režii takovéto akce, při které se třeba letos vystřídá na vltavské vodě bezmála 1300 veslařů, od dorostenců až po veterány, to si žádá víc než jen bohaté zkušenosti.

„Člověk musí být zapálený. Mě táta už v kočárku vozil do Podolí do staré dřevěné loděnice. I můj syn říká, že jsem ho donutil, ale nelituje toho," vypráví pořadatel.

Pokud se týká nejostřeji sledované kategorie - tedy závodu osmiveslic o primátorský štít, v této kategorii od roku 1979 nonstop vládne pražská Dukla. Leckoho by potěšilo, kdyby se častěji dočkala kvalitních soupeřů odjinud.

„Zahraniční konkurence by Primátorkám dodala lesk a jméno. Ale je to na začátku závodní sezony a spousta států posádky teprve tvoří. Takový specifický závody by byl narušením přípravy," vysvětluje Václav Chalupa, proč bude i zítra bude znít v cíli poblíž Palackého mostu jen čeština.

Aleš Procházka, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme