Byl veselá kopa a měl velké charisma, vzpomíná König na Scarponiho

Elitní světový cyklista Michele Scarponi zemřel při tréninku po srážce s nákladním autem. Sedmatřicetiletý Ital v minulosti vyhrál Giro d'Italia nebo Závod míru a v pelotonu patřil mezi oblíbené závodníky. Jak na Scarponiho vzpomíná český reprezentant Leopold König?

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michele Scarponi

Michele Scarponi | Foto: Twitter

„On byl taková veselá kopa. My jsme spolu jeli několik Grand Tour. Měl velké charisma a velké slovo v pelotonu,“ vzpomíná na italského soupeře jeden z nejlepších českých cyklistů Leopold König, jak uvádí Radiožurnál.

Scarponi byl v širší světové špičce jedním z nejstarších závodníků, ale i přes svůj relativně pokročilý věk patřil v kopcovitých etapách mezi obávané soupeře

„Poslední dva roky se hodně zlepšil a byl na tom víc než dobře.“ A díky svému zlepšení a zranění krajana Arua, měl být Scarponi lídrem týmu Astana na blížícím se Giru d Italia.

K fatální nehodě došlo nedaleko Scarponiho rodiště kolem osmé hodiny ráno, když ho při tréninku na kole přehlédl na křižovatce řidič kamionu. A Leopold König potvrzuje, že při tréninku na silnici za plného provozu nejsou kritické situace výjimkou.

Cyklista Michele Scarponi tragicky zahynul. Vítěze Gira srazilo nákladní auto

Číst článek

„Poměrně často, první věc je předvídat a brát každou křižovatku jako potenciálně nebezpečnou a nespoléhat se na to, že má člověk přednost. A druhá věc je samozřejmě helma, která když se něco stane, tak ta helma život zachrání nebo může zachránit.“

A důležitým faktorem nehod cyklistů je také únava. Po dlouhém tréninku už má sportovec pomalejší reakce a už nedává takový pozor.

„Když se člověk vrací z šestihodinového tréninku, má takovou euforii, že přijíždí domů, tak si kolikrát říká, že už je skoro doma. Je to v podstatě jako když člověk jede autem, tak také spousta nehod se stává při příjezdu do cílového místa,“ doplňuje český cyklista stáje Bora Leopold König k nebezpečným situacím na silnicích. 

Jakub Marek, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme