Bora s protestem proti vyloučení Sagana neuspěla. Kvůli zlomené lopatce končí na Tour i Cavendish

Britský cyklista Mark Cavendish odstoupil kvůli zlomené lopatce z Tour de France. Spurtérská hvězda se zranila v závěru úterní čtvrté etapy po kolizi se Peterem Saganem. Slovenský mistr světa byl poté kvůli zavinění soupeřova pádu diskvalifikován. A před půlnocí oznámil Saganův tým Bora, že ještě proti vyloučení své hvězdy protestuje. Neúspěšně.

Tento článek je více než rok starý.

Vittel / Francie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Cavendish má po pádu ve čtvrté etapě zlomenou lopatku.

Mark Cavendish má po pádu ve čtvrté etapě zlomenou lopatku. | Zdroj: Reuters

K souboji Cavendishe se Saganem došlo při spurtu zhruba 50 metrů před cílem ve Vittelu. Slovenský jezdec vrazil do soupeře loktem, britský cyklista spadl do bariéry a musel být převezen do nemocnice. „Mark má zlomenou pravou lopatku. Naštěstí nemusí na operaci a důležité je, že nedošlo k poškození nervů,“ uvedl na webu stáje Dimension Data lékař Adrian Rotunno.

Cavendish po odstoupení přišel o možnost rozšířit sbírku 30 vítězství na Tour a zaútočit na rekord slavného Eddyho Merckxe, od kterého ho dělí čtyři etapové triumfy. „Jsem samozřejmě velmi zklamaný, protože nám dneska všechno vyšlo a měl jsem skvělou pozici pro výhru. Místo toho jsem prohrál a ještě musím odstoupit ze závodu, který byl středobodem mojí sezony,“ prohlásil.

Hodně těsný spurtérský souboj u bariéry, kousek před cílem 4. etapy vyhrál Sagan, zatímco Cavendish skončil na zemi. Slovenského mistra světa ale nejdřív rozhodčí sundali z 2. místa na 115., dali mu pokutu, přičetli trestné sekundy a odebrali body do soutěže o zelený dres.

A po projednání… „Rozhodli jsme se diskvalifikovat Petra Sagana z Tour de France 2017,“ říká prezident jury rozhodčích Philippe Marien a dodal, že právě kvůli nebezpečnému spurtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklisté Peter Sagan a Mark Cavendish dojezdili na Tour de France v jeden den.

Miroslav Janout, velezkušený český rozhodčí na Tour letos není. Nevěděl, podle jakého pravidla jeho kolegové rozhodli, ale když si pozorně prohlédl záznam incidentu, měl stejný názor. Sagan se dopustil nebezpečného sprintu.

„Navíc ještě ten loket, který vysadil na Cavendishe. Rozhodčí podle mě měli aplikovat článek, kde je případ mimořádného ohrožení soupeře. On ho sundal v podstatě na zem, takže to je vyloučení ze závodu,“ komentoval pro Radiožurnál.

Nešťastný dvojnásobný mistr světa Petr Sagan popsal závěr čtvrté etapy poněkud jinak. „Bylo to dost drastické, i závěr, takže to dopadlo špatně pro Marka Cavendisha, což mě velmi mrzí, protože jsem nevěděl, že jde z pravé strany zezadu. Naboural do mě a potom ještě do bariér, takže moc času na reakci tam nebylo.“

A Mark Cavendish? Vypadal diskvalifikací svého velkého rivala zaskočený. „Jsem moc vděčný za to, že se na mě přišel podívat hned za cílem. Máme spolu dobrý vztah. I s tím pohybem doprava bych se srovnal, to je závod. Jsem trochu roztrpčený z toho lokte. Ale stejně: nechci o té diskvalifikaci moc mluvit, je to rozhodnutí jury. Radši bych osobně mluvil s Petrem, ale jsem rád, že se za mnou přišel hned za cílem kouknout,“ říkal Cavendish ještě dříve, než magnetická rezonance ukázala, že má zlomenou lopatku.

To bylo pozdě večer. A až před půlnocí oznámil Saganův tým Bora, že ještě proti vyloučení své hvězdy protestuje. V prohlášení stáj na svých internetových stránkách uvedla: „Peter si držel svou stopu a nemohl Cavendishe přijíždějícího z pravé strany vidět. Proto jsme požádali o přehodnocení Peterovy situace.“

Odvolání proti vyloučení ale nepomohlo. „Musím to rozhodnutí akceptovat. Samozřejmě s názorem jury nesouhlasím. Myslím, že jsem ve spurtu nic špatného neudělal,“ řekl Sagan novinářům před startem středeční páté etapy.

„Mrzí mě, že Mark spadl. Doufám, že se z toho zotaví. Byl to bláznivý sprint, ale nebyl první, ani poslední.“

Tomáš Kohout, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme