Riskoval zdraví, aby zachránil soupeře. Lukáš Kvapil získal cenu fair play

Hlavní ceny fair play za rok 2017 dostali fotbalový trenér Karel Brückner, tenisový kapitán Jiří Medonos a cyklista Michal Bubílek. Český klub fair play ale odměnil i Lukáše Kvapila za pohotovou pomoc soupeři. Český motocyklista pomohl na Rallye Dakar Italovi Cipollonemu. Sám přitom riskoval vlastní zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Kvapil se letos Dakaru zúčastnil jako součást media týmu

Lukáš Kvapil se letos Dakaru zúčastnil jako součást media týmu | Zdroj: facebookový profil Lukáše Kvapila

„Byla to velká koule bláta. Nepoznal jsem ho. Přijel jsem a viděl jsem člověka, který byl totálně od bahna a nebyl poznat. Motorka byla úplně rozsekaná,“ vzpomíná Lukáš Kvapil na dramatický okamžik ze svého premiérového Dakaru, kdy hned ve druhé etapě zahlédl na cestě bezvládné tělo Domenica Cipolloneho.

Hokejoví zachránci z Kralup získali Cenu fair play za včasnou pomoc a záchranu života protihráče

Číst článek

Ital ležel v nepřehledném úseku a český závodník ihned začal s oživováním

 „První věc byla, že jsem naběhl na systém, na který jsem vycvičený. Sloužím v Armádě České republiky, takže jsem přepnul. Stabilizoval jsem jeho životní funkce, udělal jsem to základní. Upadal do šoku, musel jsem ho omýt a pak jsem mu dodával vodu,“ vypráví.

Kvapil tak všechnu svoji vodu, kterou měl, dal Italovi a pohotovostní signalizací zavolal pomoc. Za tři čtvrtě hodiny vysadil v nepřehledném terénu vrtulník záchranáře a další dvě hodiny jim český závodník pomáhal. 

A sám na to v následujících hodinách doplatil „Až potom jsem zjistil, že jsem měl úžeh a úpal, protože mi bylo na zvracení. A jednu díru jsem přehlédl.“

'Domenico, jsi to ty?'

Lukáš Kvapil totiž byl po celou dobu záchranné akce na přímém slunci při 40stupňovém horku, a sám tak přišel o hodně vody. Dehydratace se pak projevila ve ztrátě pozornosti, když přehlédl nerovnost a skončil na zemi s poraněným ramenem, obličejem a otřesem mozku.

Velké překvapení ho pak čekalo v argentinské nemocnici. „Byli jsme za plentami a najednou jsem slyšel hlas, který mi přišel podobný. Zavolal jsem: ‚Domenico, jseš to ty?‘ A on, že to snad není možná, co tam dělám, že jsem mu pomáhal a že mám pokračovat. Začali jsme si povídat a děkovala mi i jeho rodina, že jsem s ním zůstal,“ vzpomíná na hořkosladký konec svého prvního Dakaru motocyklista Lukáš Kvapil, který by se do Jižní Ameriky rád jako závodník vrátil.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme