Prokop po třetí etapě na Dakaru klesl o jednu příčku, Loprais si s kamionem polepšil

Martin Prokop zajel ve třetí etapě Rallye Dakar sedmnáctý čas a v celkovém hodnocení kategorie automobilů klesl na sedmé místo. Motocyklový jezdec Martin Michek byl dnes třináctý a v průběžném pořadí se posunul na 22. pozici před krajana Jana Brabce, který se po dodatečné penalizaci propadl o tři příčky za něj. Nejlepším z českých pilotů kamionů byl tentokrát osmý Martin Macík, Aleš Loprais ale drží průběžně pátou pozici. V čele pořadí automobilů je Násir Attíja z Kataru, motocyklistům kraluje Brit Sam Sunderland a mezi kamiony stále vede Dmitrij Sotnikov z Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Kajsumá (Saúdská Arábie) (Aktualizováno: 18:16 4. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop

Martin Prokop | Zdroj: Reuters

Prokop stejně jako v pondělí v rychlé etapě za nejrychlejšími zaostal, od prvního Carlose Sainze ze Španělska jej dělilo 15:03 minuty.

‚Pro tak malý tým je to obrovský úspěch.‘ Prokop chválil navigátora a ví, že na Dakaru budou těžší dny

Číst článek

V průběžném pořadí přišel o jednu pozici. Attíja byl v úterý osmý, upevnil si ale vedení. Druhého Francouze Sébastiana Loeba totiž zbrzdily defekty a devítinásobný mistr světa v rallye ztratil více než půl hodiny. V součtu za Attíjou zaostává o 37:40 minuty.

Motocykly

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší Portugalec Joaquim Rodrigues, který si připsal první etapové vítězství v kariéře. Příliš se nedařilo Sunderlandovi, který za ním zaostal o 7:30 minuty. Byl pomalejší i než Michek, jehož od prvního místa dělilo 5:27 minuty.

Brit má teď v čele náskok jen čtyři sekundy na Adriena van Beverena z Francie. Brabec ztratil na Rodriguese více než patnáct minut a aktuálně má na Michka k dobru jen 24 sekund.

„Byla to rychlá speciálka, která se mi líbila. V polovině to byl velký mazec, nicméně držel jsem se a snažil se makat co nejvíc,“ řekl Michek.

„Byl tam trošku písčitý, malinko tvrdší povrch mezi kameny. V závěru bylo i řečiště. Jsem rád, že jsem v cíli. Držte nám palce, budeme to potřebovat. Dakar je dlouhý,“ dodal jezdec týmu Orion Moto Racing Group.

Zemřel šestinásobný dakarský vítěz Karel Loprais, legendě českého motorsportu bylo 72 let

Číst článek

Kamiony

Kamionům i nadále kraluje tovární tým Kamaz, který ale poprvé neobsadil kompletní první tři místa. Za Sotnikovem a Andrejem Karginovem dojel třetí Nizozemec Janus van Karsteren.

Macík na osmém místě ztratil 12:29 minuty, Loprais byl s odstupem dalších tří minut jedenáctý. Šestého času dosáhl Chilan Ignacio Casale z českého týmu Tatra Buggyra Racing.

„Bylo to jen o písku. Duny a rychlé pisty... My jsme bohužel zase pár desítek kilometrů neměli stoprocentní výkon, takže jsme ztratili nějaké minutky,“ uvedl Macík, jehož posádka se v úvodu musela vyrovnat s nefunkčním tabletem s roadbookem.

„Takže jsme prvních 60 kilometrů jeli na oči. Byla to chyba organizátorů, kteří roadbook správně nenahráli. Museli jsme vyčmuchat všechny kontrolní body a věřím, že se to podařilo,“ řekl navigátor František Tomášek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme