Češi porazili favorita. Volejbalisty dovedl do čtvrtfinále mistrovství Evropy týmový výkon

Na domácím šampionátu před šestnácti lety skončili čeští volejbalisté těsně pod stupni vítězů, od té doby však na mistrovství Evropy nikdy nedokázali projít branami osmifinále. Až do včera, kdy tým trenéra Michala Nekoly zaskočil v Katovicích favorizovanou Francii.

Katovice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českým volejbalistům se na ME daří

Českým volejbalistům se na ME daří | Foto: Alexandr Satinský / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Bylo to překvapení, které čekal málokdo – rozhodně však česká výhra nad obhájci titulu nebyla bleskem z čistého nebe.

Už závěrečný český souboj ve skupině, v němž česká reprezentace čelila Italům, ukázal, že čeští volejbalisté svůj sport umějí. Italská výhra 3:0 na sety sice vypadá jednoznačně, podrobnější pohled do statistik utkání je však důkazem, že Nekolův celek byl pro favorita vyrovnaným soupeřem – všechny tři sady skončily rozdílem pouhých dvou bodů a utkání trvalo více než 100 minut.

Potenciál, který Češi ukázali v závěrečném duelu základní skupiny, pak naplno ukázali ve středečním osmifinále. Francie, která přitom celý šampionát před dvěma lety vyhrála, se česká reprezentace nezalekla, a to ani jedné z největších hvězd Earvina Ngapetha.

Ten před dvěma lety na ME v Bulharsku a Itálii zářil, letos však svou nejlepší formu spíše hledal – a Nekolův výběr toho naplno využil. Češi Ngapetha cíleně servisem trefovali a i proto získali první sadu poměrem 25:21.

Francouzský kouč se proto rozhodl Ngapetha ze hřiště na čas stáhnout, což krátkodobě vedlo k úspěchu, když mužstvo ze země galského kohouta ovládlo druhou sadu a srovnalo krok.

Česká reprezentace však předváděla výborný volejbal. Nelze vypíchnout jednu hvězdu, která by podceňovaný tým do čtvrtfinále dovedla – Češi předvedli týmový výkon. Fantastickou práci odváděl nahrávač Jakub Janouch, u sítě zářil Donovan Džavoronok a v poli se mohl trenér Nekola spolehnout na zkušeného Martina Kryštofa.

Další dva sety tak český tým získal rozdílem čtyř, respektive pěti bodů a po proměněném mečbolu mohli hráči propuknout v jásot. Češi jsou mezi osmičkou nejlepších celků na turnaji, a na cestě do čtvrtfinále skolili favorita.

Už teď se přitom jedná o nejlepší výsledek českého volejbalu na mistrovství Evropy za posledních patnáct let. Pro sehraný český tým to však nemusí být konečná. Ve čtvrtek v podvečer čeká na Kryštofa a spol. čtvrtfinálový duel proti Němcům, kteří budou opět favoritem.

Jak ale ukázalo osmifinále s Francií, českému týmu pozice outsidera rozhodně nevadí.

jap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme