České házenkářky mají nového trenéra, reprezentační výběr povede norský kouč Dahl

Novým trenérem českých házenkářek se stal Nor Bent Dahl. Jednapadesátiletý kouč nahradil u reprezentačního celku Jana Bašného, který byl před měsícem po dvanáctiletém působení u národního týmu odvolán. Svazové vedení o tom informovalo v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:35 31. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České házenkářky slaví postup na MS

České házenkářky | Zdroj: Reuters

Svaz měl podle prezidenta Ondřeje Zdráhaly na uvolněné místo několik adeptů. Na zahraničního kouče vsadilo vedení stejně jako u mužské reprezentace, kterou od konce února vede Španěl Xavier Sabaté.

Kouč Bašný opouští ženskou házenkářskou reprezentaci, tým podle vedení ‚stagnuje‘

Číst článek

Svaz podle prezidenta Ondřeje Zdráhaly vybíral z několika trenérů. Na zahraničního kouče vsadilo vedení stejně jako u mužské reprezentace, kterou od konce února vede Španěl Xavier Sabaté. „Adeptů jsme měli několik, Bent Dahl nás zaujal nejvíce, ať už pohledem na házenou i na trénování ženského reprezentačního týmu,“ uvedl Zdráhala.

Dahl v současnosti vede rumunský klub Ramnicu Valcea. V Norsku pomáhal nastavit koncepci výchovy mládeže, jako analytik se zúčastnil 10 evropských a světových šampionátů a ve stejné roli působil v letech 2013 a 2014 u mužské ruské reprezentace. Aktuálně je také lektorem Evropské házenkářské federace (EHF).

Dahl u reprezentace nahradil zkušeného Bašného, který u národního celku působil od léta 2010. Výběr se pod jeho vedením zúčastnil čtyř evropských a tří světových šampionátů. V roce 2017 došel Bašný s reprezentací až do čtvrtfinále mistrovství světa a osmým místem se postaral o nejlepší výsledek národního celku v samostatné historii. Na loňském šampionátu ale obsadily Češky až 19. příčku a na jaře se jim nepovedlo postoupit na listopadové Euro.

„Tým ještě nedosáhl svého výkonnostního stropu. Hráčky navenek neukázaly vše, co mají v sobě. Je to pro mě velká příležitost, jak pracovat s hráčkami, které mají před sebou velkou budoucnost. Rozhodování bylo jednoduché,“ prohlásil Dahl.

Vedení si od dvaapadesátiletého norského odborníka hodně slibuje. „Hráčský potenciál v ženské reprezentaci máme obrovský. Je potřeba, aby holky dostaly impulz a trochu posílily sebevědomí. Věřím, že trenér dá týmu novou tvář a budeme se pravidelně umisťovat na předních příčkách,“ řekl Zdráhala.

Dahl se bude podílet na celkové koncepci všech reprezentací tak, aby „áčko“ bylo propojeno s mládežnickými národními celky. „Do budoucna je potřeba tým budovat průřezově, nechceme vychovat jen jednu kvalitní generaci. Je naopak potřeba, aby se každý rok až dva zapojovaly do týmu nové talentované hráčky. Jedině tak bude kádr složený správně a můžeme dlouhodobě dosahovat úspěchů,“ dodal Zdráhala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme