Mistrovství Evropy basketbalistů poprvé v Česku. V Praze bude v roce 2021 jedna ze základních skupin

Česká republika bude za dva roky hostit jednu ze základních skupin mistrovství Evropy basketbalistů. Šampionát se bude hrát také v Itálii, Gruzii a Německu, které po základní skupině uspořádá i finálovou fázi turnaje.

Mnichov (Aktualizováno: 18:23 15. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Kříž v národním dresu na Mistrovství Evropy 2017

Martin Kříž v národním dresu na Mistrovství Evropy 2017 | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Česká republika přivítá evropský šampionát basketbalistů v samostatné historii poprvé, v letech 1947 a 1981 ho hostilo tehdejší Československo. Hrát se bude v pražské O2 areně, kde se už před dvěma lety konal evropský šampionát žen nebo Final Four Evropské ligy.

Basketbalistky na mistrovství Evropy podlehly Černé Hoře o 13 bodů a ze základní skupiny nepostoupí

Číst článek

Pořadatele dnes v Mnichově oznámili zástupci Mezinárodní basketbalové federace FIBA. Kromě úspěšných kandidátů se o turnaj ucházely další tři země Estonsko, Maďarsko a Slovinsko.

„Je to skvělá zpráva pro basketbal, ale nejen pro něj v České republice. Ukazuje to, kolik lidí v Evropě oceňuje naše výsledky v profesionální stránce, ale i naší organizaci. Udělali jsme dobrou práci při pořádání basketbalových eventů,“ řekl trenér české reprezentace Ronen Ginzburg.

Česká federace při podání kandidatury sázela na zkušenosti s velkými akcemi: v roce 2010 pořádala mistrovství světa, kde reprezentantky získaly senzační stříbro, před dvěma lety se zase v Praze a Hradci Králové uskutečnilo ME žen.

„Je to další milník v tom, kam se český basketbal posunul. Ještě za sebou nemáme mistrovství světa a už máme před sebou další velký cíl v podobě domácího mistrovství Evropy, které tady bylo v osmdesátých letech ještě v Československu,“ řekl reprezentační kapitán Pavel Pumprla.

Spolu s ním kandidaturu dnes v Mnichově zastupoval bývalý reprezentant Jiří Welsch a modelka Karolína Kurková. „Jsem ráda, že jsem měla možnost s nimi jet prezentovat Českou republiku. Těším se, až přijedu a budu novým talismanem českého basketu v roce 2021,“ uvedla Kurková.

Čeští basketbalisté, které v září čeká mistrovství světa v Číně, budou mít díky pořadatelství místo na Euru jisté. Jejich nejlepším výsledkem na ME je sedmé místo z roku 2015, před dvěma lety obsadili dvacátou příčku.

Mistrovství Evropy 2021 se stejně jako v předchozích dvou případech uskuteční ve čtyřech zemích. Poprvé to bylo v roce 2015, kdy se kvůli válečnému konfliktu nemohlo hrát na Ukrajině a turnaje se tehdy z nouze ujaly Chorvatsko, Německo, Francie a Lotyšsko.

Model se nakonec natolik osvědčil, že FIBA v něm pokračovala i o dva roky později, kdy se o pořadatelství podělily Finsko, Izrael, Rumunsko a Turecko. Poté byl dvouletý cyklus šampionátu změněn na čtyřletý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme