Volejbalisté na úvod evropského šampionátu překvapili, v Ostravě porazili Slovinsko

Volejbalisté začali mistrovství Evropy senzací. Svěřenci kouče Jiřího Nováka předvedli před ostravským publikem odvážný výkon, porazili obhájce stříbra Slovince 3:1 po setech 26:24, 25:18, 14:25 a 25:19 a udělali krok k postupu do osmifinále.

Ostrava (Aktualizováno: 22:41 3. 9. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští volejbalisté

Čeští volejbalisté | Foto: Gerold Rebsch | Zdroj: Reuters, via www.imago-images.de

Ze šestičlenné skupiny B postoupí čtyři týmy do osmifinále. Češi po Slovinsku narazí v sobotu na Bělorusko, dále je čekají Bulharsko, Černá Hora a Itálie.

Čeští volejbalisté na úvod mistrovství Evropy vyzvou doma Slovince. ‚Ohromně bojovný tým,‘ varuje trenér

Číst článek

Na minulém Euru skončili Češi předloni v Antverpách v osmifinále po prohře s pozdějšími šampiony Srby. O dva roky dříve došli do čtvrtfinále a byli sedmí.

Volejbalisté začínali ME hrané v Ostravě se Slovinskem i před dvaceti a tehdy byly role obrácené. Češi v roli favorita vyhráli 3:1 a nakonec obsadili 4. místo Tentokrát patří ke špičce Slovinci, ale výběr kouče Jiřího Nováka je zaskočil.

Češi předváděli výbornou obranu v poli, jak avizovali před turnajem, a hráli odvážně. Nahrávač Janouch v první sadě překvapil, útočil převážně se smečaři či blokařem Zajíčkem a vynechával univerzála Hadravu.

Skvěle hrající Zajíček přímým bodem a esem získal týmu vedení 18:16. Soupeř ještě srovnal na 22:22, ale volejbalisté v koncovce proměnili po chybě Slovinců druhý setbol. Ve druhém setu Češi za pomoci publika nezpomalovali, dál hráli ‚odbržděně‘, na riziko a výborně podávali.

Odskočili do vedení 15:11 a Janouch už vyzýval k bodům i Hadravu, který zvyšoval na 20:14. Po následném úspěšném bloku Sedláčka hala bouřila. Zaskočení Slovinci chybovali a dohadovali se s rozhodčími. Češi se soustředili na hru a Vašina proměnil setbol.

Drama ve třetím setu

Až ve třetím setu se projevila kvalita Slovinců. Češi začali kupit nepřesnosti, nedařilo se jim jako předtím podání a rychle prohrávali 10:15. Trenér poslal do hry Fingera a druhého nahrávače Bartůňka, ale zastavit soupeře se nepodařilo. Rozdíl byl nakonec jedenáctibodový.

Do čtvrté sady vletěli Češi stejně jako do prvních dvou setů. Rozjel ji esem Sedláček a Vašina přímým bodem zvyšoval na 6:2. Volejbalisté získali pětibodový náskok, který udrželi až do konce. V útoku se tentokrát dařilo Galabovovi. V koncovce proměnili hned první mečbol poté, co rozhození Slovinci pokazili příjem.

V roce, kdy Český volejbal slaví 100 let, je Česká republika jednou ze čtyř hostitelských zemí Eura, jehož se zúčastní 24 týmů. Zbylé základní skupiny se hrají v Estonsku, Finsku a Polsku, kde šampionát vyvrcholí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme