Basketbalistky zahájily kvalifikaci mistrovství Evropy vítězně, v Irsku vyhrály 70:54

České basketbalistky potvrdily v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy 2023 roli favoritek a zvítězily na hřišti Irska 70:54. Nejlepší střelkyní týmu se stala s 12 body Julia Reisingerová, Veronika Voráčková přidala 11. Irky vedla s 12 body Sorcha Tiernanová.

Dublin (Aktualizováno: 22:06 14. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veronika Voráčková

Veronika Voráčková | Zdroj: Profimedia

Svěřenkyně trenéra Štefana Svitka zaznamenaly první výhru a jsou třetí ve skupině I, kterou vede Bělorusko.

Katastrofální výkon, výbuch, hodnotí trenér Svitek konec českých basketbalistek na mistrovství Evropy

Číst článek

To v neděli vyhrálo po prodloužení nad Nizozemskem 83:72. Na finálový turnaj, který hostí Izrael a Slovinsko, postoupí jen vítězové deseti kvalifikačních skupin a čtyři nejlepší celky z druhých míst.

Další dva duely čekají Češky v listopadu příštího roku, nejprve nastoupí v Nizozemsku a poté na palubovce Běloruska.

„To nejdůležitější je, že jsme zvítězili a bereme si domů dva body,“ řekl novinářům Svitek. „Některé nové hráčky mají za sebou první kontakt v reprezentaci a věříme, že budou v dalších oknech zase více vědět, co je čeká. Máme na kontě jednu výhru, jednu prohru, ale čeká nás ještě hodně práce, aby se tento tým dostal na vyšší úroveň a hrál lepší basket,“ uvedl reprezentační trenér.

Nová kapitánka

Češky se po úvodní prohře s Běloruskem (60:66) musely tentokrát obejít bez nemocné Terezy Vyoralové a kapitánky Renáty Březinové, jež se po dohodě vrátila do svého klubu Tarbes. Pomyslnou pásku za ni převzala rozehrávačka Petra Záplatová.

Národní tým zahájil duel v bouřlivé atmosféře nervózně a po několika nepovedených útocích spoléhal na přihrávky pod koš pro Reisingerovou. Důležitý přínos měla od začátku také Záplatová, jež nasbírala za pět minut čtyři zisky.

Uklidnění přinesl příchod Petry Holešinské a dvěma trojkami nastartovala šňůru 11 bodů. Češky tak úvodní část vyhrály 23:10.

Kvalifikace basketbalistek o postup na mistrovství Evropy 2023 - skupina I:

Irsko - ČR 54:70 (10:23, 21:37, 38:54)
Nejvíce bodů: Tiernanová 12, Meliaová 10, Fitzpatricková 8 - Reisingerová 12, Voráčková 11, Holešínská 9. Fauly: 17:21. Trestné hody: 17/13 - 24/16. Trojky: 9:6. Doskoky: 37:34.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme