České basketbalistky na úvod kvalifikace o mistrovství Evropy porazily vysoko Německo

- České basketbalistky zvládly vstup do kvalifikace mistrovství Evropy. V úvodním utkání čtyřčlenné skupiny vyhrály v Německu vysoko 89:56 a prožily vítěznou premiéru pod novým slovenským trenérem Štefanem Svitkem.

Saarlouis / Německo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky

České basketbalistky | Zdroj: ČTK

Po vyrovnaném prvním poločase rozhodly reprezentantky o svém triumfu povedeným druhým dějstvím a čtvrtou čtvrtinu už odehrály v exhibičním duchu.

České hráčky díky vítězství v jednom z klíčových duelů kvalifikace zvýšily své šance na postup na šampionát v roce 2019. V druhém utkání skupiny přivítají ve středu v Praze

Švýcarsko, které na úvod kvalifikace podle očekávání podlehlo favorizované Belgii 56:85. Na šampionát postoupí vítězové skupin a šest nejlepších celků z druhých míst.

Na Češky jako by v úvodu trochu dolehla nervozita a do zápasu lépe vstoupily Němky. Více se jim dařila střelba, ústřední roli hrála kapitánka Brunckhorstová a na konci první čtvrtiny získal domácí výběr čtyřbodový náskok. Na startu druhé desetiminutovky Němky zvýšily na 22:14 a český kouč si vzal oddychový čas.

Jeho slova okamžitě padla na úrodnou půdu: hostující tým výrazně zlepšil obranu a šňůrou dvanácti bodů otočil stav. Němky, které chyběly na posledním evropském šampionátu, se ale po chvilkovém výpadku ještě vzchopily a v pauze šly celky do kabin za nerozhodného skóre 36:36.

Zatímco v úvodu se soupeři přetahovali o každý bod, do druhé půle "vlétly" Češky ve velkém stylu. Hned si vytvořily mírný náskok a po pěti minutách zavelely k rozhodujícímu trháku. Hejdová zvýšila trojkou na 52:44, vzápětí proměnila nejlepší střelkyně utkání Hanušová oba trestné hody a hostující tým poprvé vedl dvouciferným náskokem.

Němky ještě díky spornému výroku rozhodčích snížily na rozdíl šesti bodů, ale Svitkova svěřenkyně z maďarského Miskolce Pecková trojkou pět sekund před koncem čtvrtiny umlčela domácí publikum.

Ve čtvrté čtvrtině už hostující hráčky odpor německého celku definitivně zlomily a na palubovce rozehrály vlastní exhibici. S přesností zakončovaly útoky a šňůrou 13:0 odskočily v 36. minutě do vysokého vedení 77:52. Rezignované domácí hráčky už jen bezmocně rozhazovaly rukama a Svitkovy svěřenkyně jim v poslední čtvrtině povolily pouhé čtyři body.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme