Házenkářky v kvalifikaci mistrovství Evropy překvapily Francii a zvýšily svoji šanci na postup

České házenkářky ve třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy senzačně porazily olympijské vítězky a obhájkyně stříbra z Francie 31:30. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného získaly první body ve čtyřčlenné skupině a zvýšily šanci na postup na listopadový šampionát. Češky jednomu z nejlepších týmů poslední doby oplatily vysokou prohru 22:38 z úvodního venkovního duelu.

Plzeň (Aktualizováno: 22:21 20. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Laura Flippesová z Francie a Markéta Jerábková z ČR

Zleva Laura Flippesová z Francie a Markéta Jerábková z ČR | Foto: Václav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Českému celku patří ve skupině stále poslední místo. Bašného svěřenkyně mají stejně bodů jako třetí Ukrajina, druhé Chorvatsko je na tom o dva body lépe.

Házenkářky zakončily své vystoupení na světovém šampionátu výhrou nad Kongem

Číst článek

Na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny. Češky odehrály zatím jen tři zápasy, březnové duely s Ukrajinou byly kvůli ruské invazi odloženy a jejich osud je nejistý. V neděli v klíčovém utkání nastoupí reprezentantky v Chorvatsku.

Do reprezentace se po dvou a půl letech a mateřské pauze vrátila dlouholetá kapitánka Iveta Korešová a opět táhla český tým. V zápase zaznamenala hned osm branek, z toho pět ze sedmimetrových hodů a společně s Markétou Jeřábkovou byly nejlepšími střelkyněmi utkání.

Podvečerní výhra Chorvatek na neutrální půdě proti Ukrajině postavila český celek před nutnost pokusit se o senzaci proti vysokému favoritovi, který na posledním evropském i světovém šampionátu vybojoval stříbro. Domácí outsider v Plzni od začátku působil hladovějším dojmem a udržoval si dvou až tříbrankový náskok. I díky tomu, že se mezi tyčemi se dařilo Kudláčkové.

Po změně stran Češky nepustily Francii ani jednou k vyrovnání a necelých 11 minut před koncem zvýšila Jeřábková na 26:22. Výběr galského kohouta pak zabral a podařilo se mu dotáhnout na rozdíl jednoho gólu.

Do české branky se dostala náhradnice Mučková, která přispěla několika zákroky, a domácí už senzační vítězství nepustili. V závěru jim pomohla i přesilovka. Francouzky se ještě jednou dotáhly na jednu branku, ale Češky už několik zbylých sekund zkušeně podržely míč.

Zvláštní význam má vítězství nad Francií pro trenéra Bašného, jenž v zemi galského kohouta dlouhá léta působí na klubové úrovni a aktuálně vede druholigový Achenheim Truchtersheim. Olympijské vítězky v kvalifikaci poprvé ztratily body.

Utkání skupiny 4 kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2022 házenkářek:

ČR - Francie 31:30 (16:13)
Sestava a branky ČR: Kudláčková, Mučková - Knedlíková 6, Kvášová, Kordovská, Korešová 8, Mikulášková, Hurychová 2, Stříšková, Stellnerová 1, J. Franková, A. Franková, Kovářová 1, Jeřábková 8, Malá 4, Cholevová 1.

Nejvíce branek Francie: Toublancová, Foppaová obě 4. Rozhodčí: Merzová, Kuttlerová (obě Něm.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 6/3. Vyloučení: 4:3. Diváci: 1200.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme