V Česku bude na doping dohlížet zkušená doktorka. Antidopingový výbor má novou ředitelku

Petra Volková byla jmenována ředitelkou Antidopingového výboru České republiky. Do funkce ji jmenoval místopředseda Národní sportovní agentury Michal Janeba, který má v agentuře v gesci Antidopingový výbor. Čtyřicetiletá doktorka práv se funkce ujme 1. června.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Národní sportovní agentury Michal Janeba s nově zvolenou ředitelkou Antidopingového výboru ČR

Místopředseda Národní sportovní agentury Michal Janeba s nově zvolenou ředitelkou Antidopingového výboru ČR | Zdroj: Národní sportovní agentura

„Věřím, že se mi podaří prokázat dostatek odborných i organizačních schopností k zajištění komplexních úkolů Antidopingového výboru,“ uvedla Volková pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Volková byla jmenována ředitelkou Antidopingového výboru ČR. Více v příspěvku Petra Kadeřábka

Volková pracovala v minulosti na tehdejším Českomoravském fotbalovém svazu, dlouhodobě spolupracovala v oblasti legislativy s Českým olympijským výborem, ale také pracovala ve společnosti Letiště Praha nebo na Obvodním soudu pro Prahu 9.

Je také členkou Senátu rozkladové komise ministra průmyslu a obchodu pro věci svobodného přístupu k informacím a je přísedící Senátu v trestních věcech Krajského soudu v Praze. K úspěchu mezi čtyřmi kandidáty ve výběrovém řízení jí pomohlo i to, že v Antidopingovém výboru působí poslední tři roky a od března byla pověřena jeho řízením.

„My jsme spokojeni. Tato spokojenost, její zkušenosti a odvedená práce je hodnocena kladně. Samozřejmě i ta vize, kterou představila, dovedlo výběrové řízení k tomu výsledku, že bude jmenována od 1. 6. jako ředitelka Antidopingového výboru České republiky,“ říká místopředseda Národní sportovní agentury Michal Janeba.

Náplň práce

Petra Volková připojuje hlavní úkoly, které jí po nástupu do funkce budou čekat: „Výbor již zpracoval antidopingový národní program pro rok 2020. Ten obsahuje šest stěžejních oblastí, například prevenci, vzdělávání, testování, mezinárodní spolupráci a podobně. Bude třeba zafixovat do povědomí sportovní veřejnosti, že nejsme pouze orgán represivní, ale také preventivní.“

Tokio 2020 by nestihli, posunuté hry ano. Některým sportovcům v trestu za doping může odklad pomoci

Číst článek

Právě osvěta a prevence budou hlavními úkoly Antidopingového výboru pod vedení Petry Volkové. Ráda by zkvalitnila komunikaci se sportovci i dopingovými komisaři, aby nebyl výbor vnímán pouze jako represivní složka.

„Ten předmět naší činnosti nás předurčuje k tomu, že sportovci zřejmě nejásají, když vidí nás nebo komisaře. A právě proto bude potřeba zkvalitnit komunikaci se samotnými sportovci a vyškolit si lépe komisaře, aby tam nedocházelo k žádným komplikacím a kontroly probíhaly v pořádku,“ přeje si Petra Volková, nová ředitelka Antidopingového výboru České republiky.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme