Šest týmů, jediné volné místo pro Tokio. ‚Spokojení budeme jenom s postupem,‘ říká Satoranský

O rok delší čekání českých basketbalistů na start olympijské kvalifikace je u konce. Před pěti lety vypadli z bojů o olympijské hry v Riu v semifinále. Teď mají další pokus, aby se mohli premiérově v samostatné historii představit na největší sportovní akci světa. Na hry do Tokia se ale podívá jen vítěz turnaje v kanadské Victorii. Ten pro reprezentační výběr začne ve čtvrtek ve 4.35 utkáním proti Turecku.

Tento článek je více než rok starý.

Victoria Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský během střelby při zápase s Austrálií ve čtvrtfinále na mistrovství světa

Tomáš Satoranský během střelby při zápase s Austrálií ve čtvrtfinále na mistrovství světa | Foto: Václav Mudra/ ČBF | Zdroj: ČBF/Václav Mudra

„Spokojení budeme jenom s postupem na olympiádu. Víme, že šance jsou u všech týmů podobné, nejsme favoritem. Ale taková příležitost už se nemusí opakovat,“ řekla Radiožurnálu největší hvězda národního týmu Tomáš Satoranský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští basketbalisté zahájí ve čtvrtek brzy ráno olympijskou kvalifikaci. Více v příspěvku Jakuba Kanty

Parta kolem jediného českého basketbalisty aktuálně hrajícího v NBA si nemůže klást menší cíle, další příležitost dostat se na olympijské hry už tahle generace reprezentantů mít nemusí.

Ví to i nejvyšší člen sestavy Ondřej Balvín: „Je fajn, že jsme zase všichni spolu. Doufám, že se můžeme těšit na další úspěch pro český basket.“

Z šestice Česko, Turecko, Uruguay, Řecko, Kanada a Čína si účast v Tokiu zajistí na turnaji ve Victorii pouze ten nejlepší.

„Vypadá to hrozně, že ze šesti silných týmů postupuje pouze vítěz. Ale podle mě tam šance je. Hlavní je postup ze skupiny, což se může zdát přes Uruguay jako lehký cíl, ale je to o jednom zápase,“ varuje Martin Peterka.

Při absenci Hrubana kapitánem. ‚Ujmul jsem se toho, ale pak mu pásku zase předám,‘ říká Satoranský

Číst článek

Uruguay na úvod tříčlenné „české“ skupiny hodně potrápila Turecko, které ale nakonec roli favorita potvrdilo. A podle znalce tamního prostředí bude právě první český soupeř patřit mezi hlavní favority na zajištění jediné letenky na blížící se olympiádu.

„Těžký turnaj, musíme bojovat. Favorité jsou určitě Turecko s Kanadou, ale můžeme překvapit. Turci s námi byli favorité i posledně a porazili jsme je,“ uvažuje pivot Jan Veselý, který hájí po návratu z NBA do Evropy už sedm let barvy tureckého Fenerebahce Istanbul.

„V podstatě tam znám skoro všechny - jako soupeře nebo jako spoluhráče. I v tomhle můžu pomoct trenérům,“ dodal elitní pivot, který se do reprezentace vrací po třech letech, aby si podruhé v kariéře zahrál olympijskou kvalifikaci.

Napovědět, jestli jsou ambice českých basketbalistů oprávněné, bude moct už úvodní duel právě s Tureckem.

Ginzburg nominoval na olympijskou kvalifikaci. Jádro úspěšného týmu zůstává, nechybí Satoranský a Veselý

Číst článek

„Jasně, všiml jsem si, že zrovna Turecko má k dispozici skoro nejsilnější možný tým - z NBA nechybí Furkan Korkmaz, Cedi Osman nebo veterán Ersan Ilyasova, takže Turci budou určitě hodně dobří,“ myslí si trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg.

Právě šestadvacetiletý Osman by měl být podle Jiřího Zídka tahounem úvodního soupeře českého týmu. „Není to typický rozehrávač, spíš křídlo, ale v prvním zápase dal 29 bodů, přidal devět doskoků a čtyři asistence. Turci budou nejsilnější na perimetru, tam mají klíčové hráče,“ poznamenal první český basketbalista v NBA ve speciálu Radiožurnálu Sport.

Ze tříčlenných skupin jdou dál dva týmy, které se v play-off utkají křížem s celky na prvním a druhém místě tabulky skupiny A, kde jsou Kanada, Řecko a Čína. Definitivně jasno, kdo si v Tokiu zahraje na olympijském turnaji proti USA, Francii a Íránu, bude v pondělí ráno českého času.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme