Třetí prohra ze čtyř zápasů. Basketbalisté na mistrovství Evropy nestačili na Finsko

Čeští basketbalisté prohráli na mistrovství Evropy v Praze i s rozehrávačem Tomášem Satoranským v sestavě s Finskem 88:98 a promarnili první možnost zajistit si účast v osmifinále v Berlíně.

Praha (Aktualizováno: 20:17 6. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Hruban

Vojtěch Hruban | Foto: Václav Mudra/ ČBF

Výhru Finska režíroval hvězdný pivot Lauri Markkanen, který zaznamenal double double. Čerstvá posila Utahu z Clevelandu dala 34 bodů a zapsala 10 doskoků. Porážku českého týmu neodvrátil 22 body Vojtěch Hruban.

Zápas Finsko - Česko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Satoranský, který dva týdny po zranění kotníku na pravé noze nastoupil v pátek v úvodním utkání s Polskem, ale v sobotu proti Srbsku i v pondělí proti Nizozemsku zůstal jen na lavičce, strávil na hřišti téměř 26 minut. Více odehrál ze spoluhráčů jen Hruban. Satoranský zaznamenal první dva body na turnaji a k tomu deset asistencí a čtyři doskoky.

Češi sice na úvodní dvě úspěšně šestky Markkanena odpověděli trojkou Tomáše Kyzlinka, ale za tři a půl minuty už se trefil jen kapitán Hruban, zatímco Finové unikli až do náskoku 14:5. Potom se domácí nastartovali spoluprací Satoranského s Janem Veselým a trojku přidal Jaromír Bohačík.

Finové na přelomu první a druhé čtvrtiny unikli šňůrou 11:0 už na šestnáctibodový rozdíl. Střelecky je táhli především Markkanen se Sasuem Salinem.

Snížili Hruban a smečí Veselý, ale hosté dokázali reagovat. Stejně tak na trojky Davida Jelínka a Hrubana a Salin je poslal do náskoku 43:28.

O 15 bodů vedl soupeř ještě jednou, ale Ginzburgův tým převedl dvanáctibodovou šňůru a střelecky stejně jako s Nizozemskem zářil autor 15 bodů Veselý. Trojka Salina, který stihl za poločas 18 bodů, dala do pauzy Finům náskok 51:45.

V třetí čtvrtině se za téměř šest minut trefil z české strany pouze Hruban, a přestože Finové také za dlouhou dobu skórovali jen dvakrát, tak potom šňůrou 7:0 unikli do vedení 61:47.

Český střelecký výpadek přerušil v čase 26:46 trojkou Bohačík. O chvíli později ale po přesné mušce Henriho Kantonena vedli Finové už od 18 bodů.

Na přelomu třetí a poslední čtvrtiny nervózního zápasu plného soubojů a emocí Češi díky Patriku Audovi, trojce Hrubana a koši Bohačíka snížili na 64:72. V 35. minutě Bohačík trojkou stáhl ztrátu dokonce na sedm bodů a znovu ještě Hruban.

Finové se ale z dálky trefovali, dalšími třemi trojkami si vylepšili bilanci na celkem 15 tříbodových košů a výhru si pohlídali.

Mistrovství Evropy basketbalistů:

Skupina D (Praha):

Česko - Finsko 88:98 (18:29, 45:51, 59:72)

Sestava a body ČR: Hruban 22, Veselý 15, Kyzlink 8, Satoranský 2, Kříž - Auda 13, J. Bohačík 13, Balvín 7, Jelínek 3, Peterka 3, Krejčí 2, Sehnal.

Nejvíce bodů Finska: Markkanen 34, Salin 23, Koponen 14.

Fauly: 27:29. Trestné hody: 24/20 - 32/15. Trojky: 8:15. Doskoky: 34:33. Diváci: 10 381.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme