Železný, Čáslavská, Svojanovský, Pecháček. Olympijský výbor ocenil při oslavě 120 let čtyři osobnosti

Čtyři osobnosti ocenil Český olympijský výbor v rámci koncertu Mistři mistrům ke 120. výročí svého vzniku. Plakety v pražském Rudolfinu převzali trojnásobný olympijský vítěz oštěpař Jan Železný a dvojnásobný veslařský medailista z her a předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský. In memoriam se pocty dostalo sedminásobné olympijské vítězce v gymnastice Věře Čáslavské a olympionikovi a sokolovi Františku Pecháčkovi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojnásobný olympijský vítěz oštěpař Jan Železný

Trojnásobný olympijský vítěz oštěpař Jan Železný | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Všichni vynikali ve sportu na té nejvyšší úrovni, ale zároveň mají obrovský přesah. Jsou to osobnosti, kterých si vážíme,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Olympijské hry se změní. Budou ekonomicky efektivnější, fanoušky ale čekají omezení, řekl Kumpošt

Číst článek

„Věra Čáslavská navždy zůstane i symbolem vzdoru a lidskosti. Olda Svojanovský už roky udržuje komunitu českých olympioniků a Jan Železný se jako prezident České olympijské nadace věnuje pomoci dětem, které by si jinak vzhledem k finanční situaci nemohly dovolit sportovat,“ uvedl Kejval.

Pecháček byl v roce 1920 jako člen družstva gymnastů čtvrtý ve víceboji na olympijských hrách v Antverpách. O dva roky později se stal mistrem světa. Byl autorem nejslavnější sokolské sletové skladby Přísaha republice, kterou v rámci X. všesokolského sletu v roce 1938 předvedlo na Strahovském stadionu 30 tisíc mužů jako demonstraci odhodlání národa bránit Československo.

Po okupaci v březnu 1939 se stal zemským velitelem organizace Obec sokolská v odboji. Patřil mezi hlavní podporovatele uskutečnění atentátu na Reinharda Heydricha. Byl zatčen, mučen a následně popraven v Mauthausenu v roce 1944.

Stejná jména i národy, komentuje Bauer dopingovou kauzu. Podvádět měli i závodníci v jiných sportech

Číst článek

„Olympismus přesahuje prostou fyzickou zdatnost. Nejsou to jen medaile, ale také smysl pro spravedlnost, fair play, vytrvalost, odolnost, nezištnou pomoc, práci v týmu. Mezi olympioniky a sportovci bylo a je mnoho statečných lidí, kteří se nebojí ozvat, když cítí nespravedlnost. Nasadit i vlastní život, když je vlasti nejhůř. Sport formuje tento národ. Spojuje ho, reprezentuje v zahraničí,“ pronesl Kejval.

Na počest 120. výročí založení ČOV vystoupili houslový virtuos Václav Hudeček, klavírista Ivo Kahánek, houslista Jan Mráček nebo hornista a dirigent Radek Baborák, který je zároveň uměleckým vedoucím orchestru Česká sinfonietta. Mezi sólisty nechyběl například slovenský houslista Dalibor Karvay.

Během koncertu, připraveného Akademií klasické hudby, pořadatelem mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, zazněla díla Wolfganga Amadea Mozarta, Fryderyka Chopina, Antonína Dvořáka a dalších významných skladatelů. Oslavy se zúčastnila řada sportovců, přijel předseda Evropských olympijských výborů Janez Kocijančič i zástupci národních olympijských výborů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme