Češky přehrály Norky 8:0. Ve čtvrtfinále je čeká lepší z duelu Estonsko - Polsko

Češky začaly pomalu, po první třetině vedly nad Norkami 1:0. Ve druhé třetině se však národní tým rozstřílel a vyhrál ji v poměru 5:0. Zápas se pak už jen dohrával, Češky navrch přidaly ještě dva góly a vyhrály 8:0. Florbalová reprezentace tak naplnila předpoklady a po výhře nad Norkami se už může těšit na čtvrtfinále. V něm se ve středu od 19:00 utkají s vítězem úterního předkola play off mezi Polskem a Estonskem.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženská florbalová reprezentace na mistrovství světa v Bratislavě

Ženská florbalová reprezentace na mistrovství světa v Bratislavě | Foto: Martin Flousek ceskyflorbal.cz, xflorbal.cz | Zdroj: ČTK/PR/Český florbal/Martin Flousek

"Když bylo mistrovství světa vylosováno, tak jsem si tipnul, že do čtvrtfinále postoupí Polsko, a myslím, že to tak i bude," řekl k dalšímu možnému soupeři trenér českého týmu Miroslav Janovský.

Český tým se po dvou duelech s Lotyšskem (8:3) a Finskem (1:5) ve vedlejší Hant Areně představil poprvé na Zimním stadion Ondreje Nepely a musel se ve stánku pro více než deset tisíc diváků vyrovnat s komorní atmosférou před 338 návštěvníky. Mezi nimi nechyběl ani celý slovenský tým.

"Se slovenskou reprezentací máme velice dobré vztahy. Odehráli jsme s ní přátelské zápasy, máme tam všichni spoustu známých. Když budou potřebovat podpořit v zápase play off, tak můžou očekávat i opačnou podporu od nás," poděkoval Janovský domácímu výběru.

Janovského tým v úvodním dějství narážel na zformovanou obranu Norek a přes stálou převahu držela brankářka Dahlerová dlouho čistý štít. Několik nebezpečných situací musela řešit i Příleská, která poprvé na turnaji dostala příležitost místo jedničky Christianové.

České florbalové reprezentaci chybí legionářky. V zahraničí působí jen dvě hráčky

Číst článek

V 18. minutě se se česky dočkaly vedení, když se Kapcová prosadila z dorážky po střele Krupnové. Ve druhém dějství naopak Kapcová dvakrát asistovala u tref Krupnové, která načala druhou padesátku svých zásahů v národním týmu. Nejdříve skórovala z velkého brankoviště a pak překvapila Dahlerovou zpoza branky.

"Chtěli jsme znovu hrát co nejvíce na balónu, což je taky základ toho, abyste soupeře tolik nepouštěli do brejků. Uvědomovali jsme si sílu Norska v protiútocích, protože v nich hrozilo ve všech jejich zápasech nebezpečí. Mají tam dvě hráčky ze švédské soutěže a na ně jsme speciálně upozorňovali. Až na dvě nebo tři situace jsme to dobře odchytili," uvedl Janovský.

V polovině utkání zvýšila po rychlé kombinaci už na 4:0 Billá, která tak dokázala bodovat i při své osmé účasti na světových šampionátech. Stále ještě ve druhé části se prosadily povedenými střelami i Urbánková, která také načala druhou padesátku branek v národním týmu, a Řepková.

Hned v úvodu třetí třetiny utrpěl český tým velkou ztrátu, protože hned po pár vteřinách musela ze hry se zraněným stehenním svalem Ratajová. "Rozhodně bych vyměnil nulu a takto jasný zápas za to, aby Denisa Ratajová byla v pořádku. Je to zranění v oblasti hamstringu. Uvidíme, jak je vážné. Jede teď na vyšetření do nemocnice a byl by to velký a nepříjemný zásah do sestavy," řekl Janovský.

Výsledek rozhodnutého zápasu ještě vylepšily Billá a Plášková. Té asistovala Billá, která se 25 body na MS stala nejproduktivnější českou hráčkou v historii a překonala Elišku Vrátnou. "Jsem velice zaskočená, protože jsem nečekala, že bych někdy mohla být první zrovna v této disciplíně. V reprezentace nastupuju většinou v obraně, na druhou stranu je pravda, že mám jednou tolik mistrovství než ostatní," prohlásila jednatřicetiletá Denisa Billá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme