Český volejbal přišel o legendu. V 85 letech zemřel Josef Musil

Ve věku 85 let v sobotu zemřel nejlepší český volejbalista minulého století Josef Musil. S československou reprezentací se dvakrát stal mistrem světa i Evropy, na olympijských hrách v Tokiu 1964 získal stříbro a o čtyři roky později v Mexiku bronz. O jeho úmrtí informovali zástupci volejbalového svazu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legenda českého volejbalu Josef Musil

Legenda českého volejbalu Josef Musil | Foto: ichal Růžička / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Je to velká legenda českého volejbalu a je smutné, když odchází takoví lidé. Byl jedním z prvních propagátorů, který odešel do Itálie a učil Italy volejbal,“ zavzpomínal na Josefa Musila pro Radiožurnál trenér české volejbalové reprezentace Michal Nekola.

„Když jsme se naposledy viděli, pořád se zajímal o volejbal. Sport a volejbal byly jeho životním krédem,“ dodal.

Volejbal Josefu Musilovi učaroval už za války. „Měl jsem štěstí, že jsem v Kostelní Lhotě bydlel těsně vedle sokolského hřiště. Fotbal se hrát nesměl, ale hráli jsme tam volejbal, bylo mi tam 12 nebo 13 let,“ vzpomínal Josef Musil ve před lety ve vysílání Radiožurnálu.

Po válce se Josef Musil přestěhoval do pražských Vysočan, kde se ho ujala další legenda českého volejbalu Josef Češpiva. Nejdřív hrál ve Vysočanech za dorost, pak přešel do prvního mužstva.

Mistrem republiky se stal poprvé na vojně, dalších pět titulů získal se Slavií VŠ Praha. „Hrál jsem obojživelníka, který musel nahrávat i útočit,“ popisoval tehdejší volejbal muž, který největší slávu zažil v 50. a 60. letech.

 Zářil i v reprezentaci. Získal dvě zlaté medaile na mistrovství Evropy i mistrovství světa. Stříbro měl z olympijských her v Tokiu v roce 1964, o čtyři roky později byl oporou bronzového výběru.

„Nejvíc si vážím MS v Paříži v roce 1956, které jsme vyhráli bez porážky. Bylo nejnamáhavější, 10 mužstev hrálo každé s každým. Druhá je stříbrná medaile z Tokia, kde jsme měli nejlepší formu,“ vzpomínal na první volejbalový turnaj na olympijských hrách.

V roce 2001 Musil s přehledem triumfoval v anketě o nejlepšího českého volejbalistu 20. století. O tři roky později byl v americkém Holyoke jako první český volejbalista v historii uveden do mezinárodní Síně slávy.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme