Bohačík, Schilb a Šiřina. Čeští basketbalisté byli před olympiádou pozitivní, v Tokiu přišli o dva tréninky

Čeští basketbalisté Jaromír Bohačík, Blake Schilb a Jakub Šiřina byli před olympijskými hrami v Tokiu pozitivně testování na koronavirus. Do Tokia už však odletěli zdravotně v pořádku, ale Schilbovi vyšla po úvodním duelu základní skupiny s Íránem opět „zbytková pozitivita“ a celý národní tým musel na jeden a půl dne do karantény. V úterý to na tiskové konferenci uvedl manažer reprezentace Michal Šob.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:14 16. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tým během zápasu proti Brazílii.

Český tým během zápasu proti Brazílii. | Foto: Václav Mudra | Zdroj: ČBF

„Nechceme nic tajit, a proto to i nyní říkáme. Důvod, proč to ale zveřejňujeme až teď byl, že jsme se v té době chtěli soustředit na zápasy a zároveň si také nedělat nějaké alibi,“ uvedl Šob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tři čeští basketbalisté měli před olympiádou pozitivní testy na covid. Více si poslechněte v příspěvku Petra Tomáška

Pozitivní případy

První případy onemocnění koronaviru zaznamenala reprezentace po příletu z úspěšné olympijské kvalifikace v Kanadě. Pozitivní testy vyšly některým hráčům a členům realizačního týmu.

Tým při prvním záchytu začal jednat a spolupracovat s hygienou a Českým olympijským výborem.

„Mám souhlas všech tří hráčů, že je mohu jmenovat. Byli to Blake Schilb, Jaromír Bohačík a Jakub Šiřina,“ uvedl Šob. Podle něj se mohli nakazit v zápase proti Uruguayi, v jehož týmu se objevily také pozitivní případy a někteří jeho členové museli do izolace už v Kanadě.

Reprezentační výběr při finální přípravě v Praze podstoupil řadu dalších testů a trenér Ronen Ginzburg povolal dodatečně čtveřici záložních hráčů, mezi nimiž byl nakonec i vybraný David Jelínek, jenž nahradil Patricka Samouru.

Emoce, světové rekordy i české úspěchy. Připomeňte si olympijské hry v Tokiu den po dni

Číst článek

„To byl důvod, proč jsme odlétali do Tokia na více částí. První část, která nebyla pozitivní, letěla 19. července. Zbytek odlétal v drobných skupinkách a až poté, co se všichni z nich uzdravili. Hygiena prováděla striktní kontrolu a do Tokia neodletěl nikdo, kdo by neměl povolení od ČBF, ČOV a hygieny,“ ujistil Šob.

Přestože při příletu do Tokia byli všichni hráči zdravotně v pořádku, další komplikace nastaly po vítězném utkání s Íránem (84:78), kdy vyšel pozitivní antigenní test znovu u Schilba.

„Celý tým tak šel do karantény jako blízký kontakt. Informovali jsme s ČOV a hygienu. Karanténa trvala jeden a půl dne, kdy hráči byli zavření na svých pokojích a nemohli trénovat,“ uvedl Šob, podle nějž si reprezentanti objednávali jídlo po internetu a realizační tým ČOV jim ho nosil k pokojům.

„Měli jsme však stoprocentní jistotu, že Blake odlétal stejně jako zbytek týmu v pořádku a neinfekční. Jen před tímto antigenem měl za sebou sedm negativních testů. I Bohačík, který s ním byl na pokoji, byl negativní stejně jako zbytek týmu,“ vyprávěl Šob.

Zbytkový virus

Poté, co Schilbovi vyšel následně pozitivní i test PCR, odjel do speciálního hotelu do izolace a k druhému testu. Tým mezitím po přetestování a jednání s japonskými orgány dostal možnost po dni a půl trénovat, avšak se musel do haly dopravit sám.

„(Šéf české olympijské mise) Martin Doktor a jeho tým nás proto individuálně dopravili auty a v průběhu tréninku jsme dostali informaci, že druhý Blakeův PCR test už byl negativní. Blake tak byl na pokoji v olympijské vesnici zpět ještě dřív, než jsme se my vrátili z tréninku,“ vyprávěl Šob.

Tokio bez dopingu? Pozitivních testů v olympijských sportech je stejně jako před ruskou kauzou

Číst článek

Důvod, proč americkému rodákovi, který má již od roku 2015 český pas, vyšly výsledky zprvu pozitivně, byl pravděpodobně způsoben předchozí infekcí a následnou herní zátěží. „Po prodělané nemoci a hře s Íránem se objevily zbytky viru, které tělo vykazovalo jako pozitivitu. Nicméně již nebyl ohrožením pro ostatní a nebyl infekční,“ uvedl Šob.

To následně uznali i Japonci, kteří mu již dovolili hrát i v duelu proti Francii. Češi v něm prohráli 79:99 a sám trenér Ginzburg po duelu naznačil, že tým neměl ideální podmínky pro přípravu. Vedle toho, že přišel o dva předzápasové tréninky a videoporadu, se pak musel potýkat i se zraněním kapitána Tomáše Satoranského.

„Nebylo to pro kluky psychicky ani fyzicky jednoduché, ale semkli se, vzali to jako výzvu a utkání s Francií zvládli se zvednutou hlavou,“ dodal Šob. Češi pak přesto do čtvrtfinále po další prohře s USA 84:119 kvůli horšímu skóre neprošli a skončili při svém návratu pod pěti kruhy po 41 letech devátí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme