Kdybychom si nevěřili, tak tady nejsme, shodují se čeští florbalisté před finále mistrovství světa

Čeští florbalisté se můžou zapsat do dějin domácího sportu. Pokud totiž ve finále mistrovství světa porazí Švédy, získají historicky první zlato na nejprestižnější florbalové akci světa. K vítězství by Čechům mohla pomoct euforie po povedeném semifinále proti domácím Švýcarům.

Curych Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Beneš a Filip Langer (29)

Marek Beneš a Filip Langer (29) | Zdroj: Reuters

Čeští reprezentanti po utkání se Švýcarskem bujaře slavili. Aby taky ne - dlouholetého soupeře, se kterým sváděli vyrovnané bitvy, totiž v Curychu deklasovali 11:3.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak se na finále florbalového mistrovství světa chystají čeští reprezentanti

A zatímco domácí fanoušci v závěru utkání střídali zaražené ticho s nesmělým pískotem, český koutek se nahlas radoval z teprve druhého postupu do finále v historii. Národní tým navíc mezi nejlepší dva celky prošel poprvé od roku 2004.

„Umlčeli jsme 12 tisíc Švýcarů, podpořili nás naši fanoušci a myslím, že to byl krásný zápas se sladkou tečkou,“ dodal po semifinále ukřičený obránce národního týmu Adam Hemerka.

Mladoboleslavský bek se na výhře podílel dvěma góly a potvrdil, že se mu v reprezentačním dresu daří.

S juniorským týmem totiž získal zlato loni na světovém šampionátu, v A-mužstvu pak přidal bronz. A teď může získat i tu vůbec nejcennější florbalovou trofej.

Zápis do historie

Ještě lépe na tom je trenér Jaroslav Berka, který český tým převzal loni. Pětatřicetiletý kouč s juniory získal zlato v letech 2019 a 2021, a sám tuší, že se svými svěřenci může vejít do dějin nejen českého florbalu, ale i celého domácího sportu. Stačí k tomu jediné - porazit ve finále Švédy.

„Kdybychom si nevěřili, tak tady nejsme, takže se tam poperem a uvidíme, jestli to bude stačit. My věříme, že ano.“ Myslí si o finálovém duelu Hemerka.

„Máme nastavený nějaký plán, hráči vědí, co je čeká. Připravujeme se na poslední zápas turnaje tak, jak jsme se připravovali na každý zápas tady,“ navázal na Hemerku trenér Berka.

Finálový úkol Čechů je hodně složitý: favorizované Švédy na mistrovství světa nikdy neporazili, a v historii je porazili jen třikrát.

Reprezentanti se můžou poučit díky vzájemnému souboji ve skupině, který kvůli pozdní brance Seveřanů skončil remízou 3:3.

„Jestli chceme být nejlepší, tak bez ohledu na to, kdo tam bude, tak se nachystáme. Švédové hráli před námi čtvrtfinále ve čtvrtek, ale my se musíme soustředit na sebe, nebudeme spekulovat, jestli měli o pár hodin více nebo méně,“ dodal kouč Jaroslav Berka.

Finále florbalového mistrovství světa začne ve švýcarském Curychu v 15 hodin a 45 minut.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme