Házenkáři vybojovali na Euru první body, ve skupině si poradili se soupeřem z Bosny

Čeští házenkáři na mistrovství Evropy ve druhém utkání základní skupiny E proti Bosně a Hercegovině potvrdili roli favorita a zvítězili 27:19. Svěřenci trenéra Rastislava Trtíka po čtvrteční úvodní prohře se Španělskem získali první body do tabulky a udrželi šanci na postup.

Bratislava (Aktualizováno: 20:15 15. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Klíma z České republiky se raduje z gólu

Matěj Klíma z České republiky se raduje z gólu | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Národní tým po celý zápas v Bratislavě vedl, slabší chvíli si vybral na přelomu poločasů, soupeře ale nepustil blíže než na rozdíl dvou branek. Osmi góly se blýskl nejlepší hráč utkání Matěj Klíma.

Čeští házenkáři favoritům ze Španělska vzdorovali, nakonec na úvod mistrovství Evropy prohráli 26:28

Číst článek

Český celek zakončí základní skupinu v pondělí proti úřadujícím vicemistrům světa ze Švédska. Do další fáze turnaje, kterou jsou dvě šestičlenné skupiny, projdou první dva týmy tabulky. Bosna je po dvou porážkách už bez šance na postup.

Kouč Trtík udělal jednu změnu v sestavě oproti úvodnímu utkání se Španělskem, na pozici pivota Užek nahradil Reichla. Zatímco český celek prošel předzápasovými testy na koronavirus s negativnímu výsledky, Bosňané měli dva pozitivní případy u hráčů a jeden u asistenta trenéra. Covid se objevil také u pondělního soupeře národního týmu Švédska.

Do desetitisícového hlediště bratislavské haly Ondreje Nepely, které může být při šampionátu kvůli koronaviru zaplněno maximálně z jedné čtvrtiny, dorazilo ještě více českých fanoušků než na duel se Španělskem. Trtíkův výběr k jejich radosti v úvodu kraloval. Češi na začátku dobře a důrazně bránili a už v deváté minutě odskočili do vedení 6:1.

Bosňané se až ve 12. minutě dočkali druhého gólu a zdálo se, že se jen těžko budou dostávat do hry. Po čtvrthodině zajistil Solák favoritovi už šestibrankový náskok, ve druhé části úvodního dějství se ale českému týmu přestalo dařit v útoku. Bosňané, kteří startují teprve potřetí na velké akci, se zvedli a do přestávky snížili na 9:12. Trtíkův výběr se trápil na křídlech, všech 12 branek vstřelily spojky.

Soupeř vzdoroval

V úvodní polovině druhého dějství se předposlední celek minulého Eura hned pětkrát přiblížil Čechům na rozdíl dvou branek. Bosňané se mohli dvakrát dotáhnout na jeden gól, brankář Mrkva, který stejně jako v úvodním duelu se Španěly předvedl řadu povedených zákroků, ale v 47. minutě v klíčové chvíli při oslabení vychytal Hamidoviče.

Český tým se konečně začal prosazovat z křídel a v 51. minutě odskočil do čtyřbrankového vedení. Bosenský kouč reagoval oddychovým časem, ale jeho svěřenci už na zdramatizování neměli síly. Favorit dohrával závěr v exhibičním duchu a užíval si ovace vestoje od fanoušků v hledišti.

Český celek hraje na mistrovství Evropy potřetí za sebou. Předloni obsadil 12. místo a v roce 2018 šestou příčkou vyrovnal své maximum. Od roku 2008 chyběl národní tým na Euru jen jednou.

Základní skupina E (Bratislava):

ČR - Bosna a Hercegovina 27:19 (12:9)

Sestava a branky: ČR: Mrkva, Mizera - Hrstka, Bečvář, Jurka, Piroch 3, Kašpárek 3, Babák 3, Číp 3, Petrovský 2, Vančo 3, Klíma 8, V. Patzel, Solák 2, Užek, Franc.

Nejvíce branek Bosny: Hamidovič 5, Perič a Herceg oba 3. Rozhodčí: Ch. Bonaventuraová, J. Bonaventuraová (obě Fr.). Vyloučení: 4:5. Sedmimetrové hody: 0 - 5/4. Diváci: omezený počet.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme