Čeští házenkáři nakonec slaví. Mistrovství Evropy jim neunikne

Čeští házenkáři po zkompletování programu předposledního kola kvalifikace získali jistotu postupu na evropský šampionát v příštím roce. Reprezentanti se bez ohledu na výsledek nedělního závěrečného duelu skupiny v Makedonii v nejhorším případě stanou nejlepším týmem z třetích míst, který si rovněž zahraje na závěrečném turnaji v Chorvatsku. Házenkářská federace EHF český postup zatím nepotvrdila.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český házenkář Ondřej Zdráhala stříli branku v utkání kvalifikace mistrovství světa

Český házenkář Ondřej Zdráhala stříli branku v utkání kvalifikace mistrovství světa | Zdroj: ČTK

Národní celek po středečním triumfu 27:24 nad Islandem vede čtvrtou kvalifikační skupinu s šesti body o bod před Makedonií a Ukrajinou, o další bod zpět je Island. I pokud by v neděli ve Skopje Češi prohráli a při případném vítězství Ukrajiny na Islandu klesli o dvě příčky, zůstali by nejlepším týmem z třetích míst.

Podle webu EHF se totiž při určení nejlepší třetího celku kvalifikace započítávají pouze zápasy s prvním a druhým týmem skupiny. Čechům by tak při odečtu zůstaly čtyři body, na které by třetí celek z žádné ze zbylých šesti skupin nedosáhl.

Český tým si zahraje na velké akci poprvé od předloňského ledna, kdy na světovém šampionátu v Kataru obsadil sedmnácté místo. Na posledním mistrovství Evropy i světa reprezentanti chyběli a cestu na závěrečný turnaj jim pokaždé zatarasila v posledním utkání kvalifikace právě Makedonie. To se už tentokrát nestane.

Soupeře pro základní skupinu lednového ME v Chorvatsku určí reprezentantům los, který se uskuteční 23. června v Záhřebu.

„Moc nás těší, že už teď je postup jasný. Nic to ale nemění na našich plánech předvést v Makedonii lepší výkon, než jakým jsme se prezentovali ve venkovních zápasech proti Islandu a Ukrajině," řekl pro svazový web jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

„Doma, to je jiná. Musíme ale pracovat na zlepšení výsledků i výkonů venku. Musíme se dostat i na půdě soupeře blízko výkonu, který jsme schopni předvádět doma, a porážet díky tomu silné soupeře," doplnil Filip.

V zimě se na vrcholné akci představí obě reprezentace. Ženský národní tým si vybojoval ve čtvrtek účast na prosincovém světovém šampionátu v Německu, když v play off vyřadil Turecko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme