Čeští házenkáři porazili v evropské kvalifikaci Ukrajinu

Čeští házenkáři v domácím utkání kvalifikace mistrovství Evropy oplatili Ukrajině středeční porážku a po přesvědčivém vítězství 32:25 ve Zlíně přiživili postupové naděje.

Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český házenkář Jakub Šindelář (vlevo), kterého brání Zachar Denysov.

Český házenkář Jakub Šindelář (vlevo), kterého brání Zachar Denysov. | Zdroj: ČTK

Český tým má po čtyřech odehraných zápasech ve čtyřčlenné skupině na kontě dvě vítězství a dvě porážky a vrátil se na postupové místo v tabulce. Kvalifikaci zakončí v červnu proti Islandu a v Makedonii. Na evropský šampionát do Chorvatska v příštím roce postoupí první dva celky z každé skupiny a nejlepší z třetích míst.

„Vůbec to nebylo lehké, i když výsledek tak možná vypadá. Dlouho jsme nebyli schopni z nás dostat zklamání po prohře na Ukrajině. Což se projevilo i na hře. Dnes to bylo o vůli. Nám to moc nešlo. Cením si toho, že jsme se dokázali z deky vyhrabat. Výsledek už byl v pořádku,“ řekl novinářům jeden z dvojice trenérů Daniel Kubeš.

Svěřenci Kubeše a Jana Filipa otevřeli skóre ze sedmičky, ale pak opět dlouho nenacházel cestu k překonání důrazné a tvrdé obrany soupeře. Češi s obtížemi hledali prostor ke střelbě a po čtvrthodině prohrávali 5:8. Největší problém měli s uhlídáním střelce Sadového, který zatížil jejich konto v této části hry pěti brankami.

Zpřesnění kombinací

Hrozící trhák odvrátili čeští házenkáři zpřesněním kombinačních akcí, několika zákroky se blýskl brankář Galia a střelecky se začal prosazovat Babák. Šňůrou pěti branek domácí otočili výsledek, slibný třígólový náskok se ale do přestávky ztenčil na minimum.

Po změně stran Ukrajinci drželi ještě deset minut krok. V české brance pak ale zazářil Mrkva, který po několika zákrocích založil rychlé protiútoky, jež vedly k důležitým brankám. Soupeř zcela vypadl z rytmu. „Podařilo se nám vyvinout tlak. Ukrajinci už proti němu neměli dostatek zbraní, aby byl zápas vyrovnaný,“ řekl Kubeš.

Český tým postupně získal bezpečný náskok a navázal na listopadovou sedmibrankovou domácí výhru nad Makedonií (35:28).

„Postupem času bylo vidět, že jim dochází síly. My jsme přidali na rychlosti, důrazu i agresivitě. Kluci super bránili. A fantastické bylo publikum, které nám hodně pomohlo,“ uvedl brankář Tomáš Mrkva. Nepochyboval, že pro český tým skončí kvalifikaci úspěchem. „Jsem přesvědčený, že na Euro postoupíme. Jsme o rok starší a zkušenější. Věřím, že v posledním zápase v Makedonii vyhrajeme,“ dodal Mrkva.  

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů ve Zlíně:

ČR - Ukrajina 32:25 (14:13)
Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia 1 - Hrstka 7/1, Bečvář 2, Jurka 1, Motl, Sobol 4/2, Horák 3, Stehlík 3, Babák 4/1, Linhart, Petrovský 3, Škvařil 3, Hanisch, Šlachta 1, Landa.

Nejvíce branek Ukrajiny: Sadovyj 5, Žukov 4, Ševelev, Denysov a Žuk po 3. Rozhodčí: Johansson, Kliko (oba Švéd.). Sedmimetrové hody: 6/4 - 3/2. Vyloučení: 5:10. ČK: 42. Sadovyj (Ukr.). Diváci: 2000 (vyprodáno).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme