Čeští plážoví fotbalisté měli problémy dát dohromady tým, na turnaj do Číny přesto odletěli

Čína je teď u českých fotbalistů v kurzu. Na konci března tam hrála přípravný turnaj reprezentace v klasickém fotbale, ve středu na ostrov Hainan odlétá národní tým plážové kopané. Tentokrát ale za zájezdem nestojí jeden z partnerů českého fotbalu, čínská společnost CEFC.

Hainan Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plážový fotbal

Plážový fotbal | Foto: plazovakopana.cz

„Jednání probíhaly na úrovni plážového fotbalu z české i čínské strany,“ vysvětluje předseda české plážové kopané Jan Dámec.

Zároveň říká, že s penězi pod polštářem nespějí. I v tomto případě hradili většinu nákladů čínští pořadatelé, kteří chtěli zajistit evropské soupeře pro svůj národní tým. Kromě Čechů tentokrát zlákali plážové fotbalisty z Maďarska a Ázerbájdžánu.

Plážový volejbal, tenis nebo fotbal. Na plážích Rio de Janeira se hraje i za tmy

Číst článek

„Ubytování, doprava i jídlo jsou placené z čínské strany. Plus dostáváme příspěvek na letenky, právě i z tohoto důvodu jsme si mohli dovolit odletět do Číny,“ vysvětluje Dámec.

Stejně jako loni, kdy Číňané pozvali poprvé české plážové fotbalisty, a ti tak poprvé v historii svého národního výběru vycestovali mimo Evropu. Podobné cesty s sebou ale přináší také problémy při skládání kádru. Reprezentanti nejsou profesionály, peníze většinou dostávají od svých fotbalových nebo futsalových týmů a zápasy nebo vzájemně kolidují.

„Já jsem měl s klukama jeden víkend a neměl jsem vlastně ani pohromadě celý kádr,“ říká nový trenér národního týmu Martin Dlouhý

„Jeli ti kluci, kteří mohli, doplnění o mladé kluky. Moje vize byla taková, že by tam odjela naše jednadvacítka, aby získala zkušenosti, jenomže v tuhle domu mají zrovna maturitu,“ dodává Dlouhý.

Takže i přípravný turnaj v Číně odehrají čeští reprezentanti v poslepovaném složení. Do budoucna se chtějí zaměřit právě na mladé, pro které by byl plážový fotbal na prvním místě a ne jen doplňkem při fotbalové nebo futsalové kariéře, případně po ní, tak jako před pár lety u legendárního kanonýra Jana Kollera.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme