Čeští squashisté se snaží dostat na mezinárodní úroveň. V roce 2024 možná budou hrát i na olympiádě

Čeští squashisté se začínají prosazovat na mezinárodní scéně. Možná už za několik let se dočkají i účasti na olympiádě. Pokud by totiž pořadatelství her v roce 2024 připadlo Paříži, je velká pravděpodobnost, že squash bude do programu zařazen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek | Foto: Free Digital Photos, Boaz Yiftach

„Vůbec první kurt u nás byl postavený před revolucí. Myslím, že v roce 88' v bývalém hotelu Fórum u Nuselského mostu. Neměl ani správné rozměry, tak jak má být. Byl takový ošizený, kratší. Potom po revoluci od roku 91' začaly squashcentra poměrně rychle růst. Pravidelně ho hrávalo asi 100 tisíc lidí," vzpomíná pro Radiožurnál generální sekretář České asociace sqaushe Tomáš Fořter.

Od té doby sice trochu ubylo rekreačních hráčů, ale za to narostl počet členů hrající squash závodně. Dnes má česká asociace tři a půl tisíce členů a začíná se prosazovat i na mezinárodním poli, byť medaile z významné akce je zatím v nedohlednu.

„Máma hráče, kteří jsou šikovní. Mají předpoklady v juniorských kategoriích, ale je to strašně práce. Musí se sejít spoustu věcí. Tím, že jsme tady nikdy neměli nikoho, kdo se takhle vysoko i na světové úrovni v kategorii dospělých prosadil, tak je to takové objevování a hledaní cest. Jsem ale přesvědčený, že se jednou dočkáme," nepřestává věřit Fořter.

Vyhlídky vzhledem k Světovým hrám a olympiádě

Nakouknout mezi elitu se pokusí čeští squashisti na Světových hrách, které začnou už příští týden. Reprezentovat budou Jan Koukal, Zuzana Kubáňová a Daniel Mekbib.

„Já bych začal tím, že pro nás je velký úspěch, že naši hráči se na Světové hry vůbec dostali. Je to vůbec poprvé, kdy máme možnost na tuhle obrovskou akci, takovou olympiádu neolympijských sportu, svoje zástupce vyslat. V každé soutěži nastoupí 32 hráčů, a protože je tam řada hráčů světové špičky, tak ti naši úplně k favoritům patřit nebudou. Já bych za velmi pěkný úspěch považoval, kdyby se někomu podařilo dostat do druhého kola. To znamená mezi nejlepších 16," dává reálné cíle Fořter.

Jenže časem by se určitě chtěli čeští hráči na stálo usadit mezi nejlepšími. Existuje totiž šance, že squash se stane olympijským sportem. Každá pořádající země si totiž může vybrat sport, který chce na program zařadit a v případě, že pro hry v roce 2024 uspěje s kandidaturou Paříž, byla by šance opravdu velká.

„My bychom určitě rádi viděli, aby se olympiáda konala v Paříži. To z toho důvodu, že současný předseda světové federace squashe Jaques Fontaine je Francouz a má velmi dobré postavení v rámci Francouzského olympijského výboru. Myslím si, že šance dostat se tam by byla daleko větší, než v případě když by vyhrálo Los Angeles," uvědomuje si generální sekretář.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme