Leclerc si v Belgii dojel pro první triumf ve formuli 1. Věnoval ho zesnulému jezdci Hubertovi

Velkou cenu Belgie vyhrál Charles Leclerc z Ferrari a připsal si první vítězství ve formuli 1. Na druhém místě skončil úřadující mistr světa a vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Lewis Hamilton z Mercedesu.

Tento článek je více než rok starý.

Spa-Francorchamps (Belgie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Leclerc ve svém Ferrari během kvalifikace na Velkou cenu Belgie

Charles Leclerc si dojel pro první vítězství ve formuli 1 | Foto: FRANCOIS LENOIR | Zdroj: Reuters

Monacký pilot si pro vítězství dojel po startu z pole position, ale o snadnou záležitost rozhodně nešlo, protože v závěru musel vedení hájit před finišujícím Hamiltonem. Před pětinásobným mistrem světa ještě čtyři kola před koncem vedl o čtyři sekundy, ale nakonec vyhrál o necelou vteřinu.

Leclerc, jehož dosavadním maximem bylo druhé místo z letošního závodu v Rakousku, po dojezdu do cíle ukázal směrem k nebi a životní triumf věnoval francouzskému jezdci Anthoinemu Hubertovi, který na okruhu ve Spa-Francorchamps zahynul po nehodě v sobotním závodě formule 2.

O víkendu vjede formule 1 do druhé poloviny sezony. Podaří se ostatním stájím dostihnout Mercedes?

Číst článek

„Na jednu stranu se mi splnil dětský sen, ale po včerejšku si vítězství nemůžu užít,“ řekl Leclerc. „S Anthoinem jsem vyrostl a závodili jsme spolu. Ztratili jsme kamaráda a to vítězství je pro něj,“ přidal jednadvacetiletý monacký jezdec.

Leclercovi k triumfu také pomohla týmová režie, protože po zastávce v boxech ho zpět na první místo pustil týmový kolega Sebastian Vettel. Čtyřnásobný mistr světa navíc neprožil povedený závod, protože po předčasné výměně gum mu v závěru začaly pneumatiky odcházet, čehož využil Hamilton a ve 32. kole se posunul na druhé místo.

Zatímco obhájce titulu díky dobré strategii začal stíhat Leclerca, Vettel musel do boxů podruhé a nakonec se po startu z druhé pozice musel spokojit se čtvrtou příčkou. Hamilton naopak dokázal vymazat pětisekundovou ztrátu a mohl pomýšlet i na vítězství, ale Leclerc nakonec první místo udržel a vyhrál o 981 tisícin.

Leclercovo vítězství také ukončilo nepříznivou sérii Ferrari. Italská stáj díky monackému mladíkovi vyhrála poprvé v sezoně a poprvé od loňské říjnové Velké ceny USA. Na další triumf bude moci Ferrari zaútočit už za týden na domácím okruhu v Monze.

Hamilton díky druhému místu zvýšil vedení v průběžném šampionátu, protože Valtteri Bottas z Mercedesu byl třetí a na týmového kolegu ztrácí 65 bodů. Třetí příčka patří Maxi Verstappenovi z Red Bullu, který kvůli kolizi a ulomenému kolu skončil v Belgii už v prvním kole.

Velká cena Belgie formule 1 ve Spa-Francorchamps:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:23:47,000, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,981, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -12,585, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -26,422, 5. Albon (Thaj./Red Bull) -1:21,325, 6. Pérez (Mex./Racing Point) -1:24,448, 7. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1:29,657, 8. Hülkenberg (Něm./Renault) -1:46,639, 9. Gasly (Fr./Toro Rosso) -1:49,168, 10. Stroll (Kan./Racing Point) -1:49,838.
Nejrychlejší kolo: Vettel.

Průběžné pořadí MS (po 13 z 21 závodů): 1. Hamilton 268, 2. Bottas 203, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) 181, 4. Vettel 169, 5. Leclerc 157, 6. Gasly 65.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 471, 2. Ferrari 326, 3. Red Bull 254, 4. McLaren 82, 5. Toro Rosso 51, 6. Renault 43, 7. Racing Point 40, 8. Alfa Romeo 32, 9. Haas 26, 10. Williams 1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme