Legendární cyklista Hinault vyzval závodníky k bojkotu Tour de France, pokud na ní bude startovat Froome

Pětinásobný vítěz Tour de France Bernard Hinault vyzval cyklisty k jejímu bojkotu, pokud na startu bude Chris Froome. Obhájce prvenství je nadále vyšetřován kvůli pozitivnímu dopingovému testu na loňské Vueltě, zatím ale nebyl nijak potrestán a účastní se závodů. Už po jeho vítězství na květnovém Giru d'Italia Hinault prohlásil, že jeho triumf neuznává.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým Sky s Chrisem Froomem v průběhu dvanácté etapy

Chris Froome na loňské Tour de France (ve žlutém dresu) | Zdroj: Reuters

Froomeovi hrozí trest za překročení povoleného množství léku na astma. Vyšetřování případu mezinárodní unií UCI se ale stále protahuje. Úspěchem na Giru mezitím Froome jako sedmý jezdec v historii zkompletoval triumfy na všech Grand Tours.

Chris Froome poprvé vyhraje Giro d'Italia. Jako třetí v historii zkompletuje triumfy na Grand Tours

Číst článek

Pětinásobný vítěz Tour de France Hinault nicméně už tehdy prohlásil, že Brit si nezaslouží na exkluzivním seznamu být, protože vůbec neměl být na startu.

Před blížícím se 105. ročníkem „Staré dámy, jež začne 7. července, se Hinault opakovaně veřejně vyjádřil proti Froomeovu startu. „Chris Froome by na startu neměl být. Peloton by měl sundat nohy z pedálů a říct: 'Pokud bude na startu, my nepojedeme',“ řekl třiašedesátiletý Francouz britským médiím.

„A to jednoduše proto, že byl pozitivně testován. Já to nepovažuji za abnormální test. Lidé z UCI by měli říct: Byl jsi přistižen, nebudeš závodit,“ apeloval Hinault.

Stále však není jasné, kdy bude Froomeův případ uzavřen. Francouzští organizátoři požádali o co nejrychlejší vyřešení, ale předseda UCI, David Lapppartient řekl, že se obává toho, že výsledek vyšetřování nebude známý před začátkem Tour.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme