Chris Froome není jediný. S dopingem se zapletla celá řada cyklistických es

Armstrong, Contador, Vinokurov... Čerstvá dopingová kauza britského závodníka Chrise Frooma není v cyklistice ničím ojedinělým. Přinášíme přehled nejznámějších dopingových případů posledních let v silniční cyklistice.

Tento článek je více než rok starý.

Aigle (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legenda světové cyklistiky Lance Armstrong vzdal boj o své očištění - archivní snímek

Legenda světové cyklistiky Lance Armstrong vzdal boj o své očištění - archivní snímek | Zdroj: Reuters

Listopad 2005 - Španělský závodník Roberto Heras měl při rekordním čtvrtém triumfu na Vueltě pozitivní test na zakázanou látku EPO; později dostal dvouletý trest a prvenství z tohoto závodu mu bylo odebráno. Později mu však soud trest zpětně zrušil.

Červenec 2006 - Vítěz Tour de France Američan Floyd Landis měl během závodu pozitivní test na hormon testosteron. Po dlouhotrvajícím procesu byl zbaven titulu a potrestán dvouletým zákazem startu.

Květen 2007 - Během Gira d'Italia měl pozitivní test na salbutamol Ital Alessandro Petacchi, později byl potrestán ročním zákazem startu. Další italský cyklista Ivan Basso se přiznal k účasti na dopingovém skandálu, který v roce 2006 odhalila španělská policie.

Chris Froome v problémech. Vítěz Vuelty neprošel dopingovou kontrolou a o titul může přijít

Číst článek

Červenec 2007 - Během Tour de France byli kvůli dopingovým nálezům vyloučeni Kazach Alexandr Vinokurov (krevní transfuze), Ital Cristian Moreni (testosteron) a Španěl Iban Mayo (EPO). Z pozice lídra byl navíc z rozhodnutí svého týmu Rabobank kvůli podezření z dopingu odvolán Dán Michael Rasmussen. Všichni dostali tresty od jednoho roku do dvou let.

Duben 2009 - Američan Tyler Hamilton, olympijský vítěz z Atén, byl pozitivně testován na steroid dehydroepiandrosteron a vzápětí ukončil kariéru. Zpětné analýzy vzorků prokázaly, že na OH v Pekingu dopovali Ital Davide Rebellin, stříbrný v silničním závodě, a Němec Stefan Schumacher. Oba užili krevní doping CERA a z olympiády byli diskvalifikováni.

Květen 2009 - Na Giru d'Italia byl na krevní doping CERA pozitivně testován Ital Danilo Di Luca, jenž původně obsadil druhé místo. Za spolupráci s vyšetřovateli mu byl v říjnu 2010 zrušen zbytek původně dvouletého trestu.

Květen 2010 - Za účast v dopingovém skandálu z roku 2006, který odhalila policejní akce Puerto, dostal Španěl Alejandro Valverde dvouletý trest. Vítěz Vuelty 2009 a dvojnásobný držitel stříbra z MS, jehož z účasti v aféře usvědčily vzorky DNA, o své trofeje ale nepřišel.

Září 2010 - Na Vueltě měl pozitivní test na hydroxyethyl Španěl Ezequiel Mosquera, druhý muž konečného pořadí závodu, na stejnou látku a navíc také na krevní doping EPO byl pozitivně testován i jeho krajan David García. Oba dostali dvouletý zákaz startu a jejich výsledky byly anulovány.

Září 2010 - Španěl Alberto Contador měl při třetím triumfu na Tour de France pozitivní nález na clenbuterol. Od národní cyklistické federace dostal roční trest, vzápětí byl omilostněn, avšak proti tomuto rozhodnutí se odvolaly jak mezinárodní unie UCI, tak i Světová antidopingová agentura (WADA). Po dlouhých průtazích ho v únoru 2012 Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne potrestal dvouletým zákazem startu a odebráním triumfů na Tour 2010 i na Giru 2011.

Červen 2012 - Americká antidopingová agentura obvinila Lance Armstronga z užívání krevního dopingu, růstového hormonu, steroidů, testosteronu a dalších zakázaných látek. UCI v říjnu amerického cyklistu potrestala doživotním zákazem startů a odebrala mu všech rekordních sedm titulů z Tour de France. Armstrong, jenž ukončil kariéru počátkem roku 2011, doping dlouho popíral, později se k užívání nedovolených látek přiznal.

Duben 2013 - Vítěz Gira d'Italia z roku 2007 Ital Danilo Di Luca měl pozitivní test na EPO. Za třetí porušení antidopingových pravidel dostal doživotní zákaz činnosti.

Duben 2014 - Třetí žena ze závodu s hromadným startem i časovky na OH 2012, Ruska Olga Zabelinská byla pozitivně testována na zakázanou látku oktopamin. Zpětně byla potrestána osmnáctiměsíčním zákazem startu.

Srpen 2017 - Španělský cyklista Samuel Sánchez měl pozitivní test na zakázaný růstový hormon a byl dočasně suspendován. Olympijskému vítězi z roku 2008 a druhému v celkovém pořadí Vuelty 2009 a Tour de France 2010 hrozí několikaletý trest.

Září 2017 - Britský šampion Chris Froome neprošel během Vuelty dopingovou zkouškou. Čtyřnásobný vítěz Tour překročil povolený limit léku na astma, který se zvláštním povolením smí užívat, a o triumf může přijít.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme