‚Klečící fotbalista‘ Kaepernick je tváří kampaně Nike, odpůrci jeho postoje pálí oblečení

Hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick, který před dvěma lety vyvolal v USA velké pozdvižení, když na protest proti rasové diskriminaci v USA poklekl při hraní hymny před zápasem, se stal jednou z tváří nové reklamní kampaně firmy Nike.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick | Zdroj: Reuters

Bývalý quarterback sanfranciského klubu Kaepernick v roce 2016 odmítl povstat při hymně před přípravným zápasem na novou sezonu Národní fotbalové ligy (NFL). Učinil tak na znamení protestu proti policejnímu násilí na černoších.

Vkleče proti Trumpovi. Během hymny protestovaly stovky hráčů NFL. Neakceptovatelné, napsal prezident

Číst článek

Ke Kaepernickovi se následně začali přidávat další sportovci. Hráče za to ostře kritizoval tehdy prezidentský kandidát Donald Trump.

Nyní se Kaepernick, společně s dalšími sportovními hvězdami, jako je tenistka Serena Williamsová a basketbalista LeBron James, objevuje v reklamní kampani firmy Nike k 30. výročí jejího sloganu Just Do It. Reklamy Nike zobrazují Kaepernicka s heslem:  „Věř v něco. I když to znamená obětovat všechno.“

Kaepernick po vypršení smlouvy, kterou měl uzavřenou se sanfranciským klubem, na začátku roku 2017 nenašel v NFL další tým, jenž by o něj měl zájem. Od loňska nenastoupil a zažaloval NFL, že mu kvůli aktivismu brání v pokračování kariéry.

BREAKING: Nike had been paying Colin Kaepernick all along, waiting for the right moment. That moment is now, as he becomes the face of the company’s 30th anniversary of the “Just Do It” campaign.

21:28 – 03. 09. 2018

125025 340988

„Domníváme se, že Colin je jedním z nejinspirativnějších sportovců této generace, který využil síly sportu, aby pomohl posunout svět kupředu," uvedl představitel firmy Nike Gino Fisanotti.

Rozhodnutí firmy Nike využít k reklamě Kaepernicka ale vyvolalo také nesouhlasné reakce na sociálních sítích pod hesly #BoycottNike a #JustBurnIt.

Často jde o příznivce amerického prezidenta Donadla Trumpa, který proti Kaepernickovi a dalších účastnících „kneeling protestu“ ostře vystupoval. Argumentují, že když americký fotbalista nestál při hymně, pohrdá tak americkou vlajkou.

ČTK, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme