Trump mu hrozil vyhoštěním, ostatní smrtí. Dnes je klečící fotbalista symbolem protestujících v USA

Mohl vydělávat miliony dolarů a patřit k nejužitečnějším hráčům v americké NFL. Místo toho mu prezident Spojených států Donald Trump hrozil vyhoštěním, někteří fanoušci mu přáli smrt a žádný klub ho ve svém týmu nechce. Colin Kaepernick už před čtyřmi lety klečel při hymně a nyní se stal symbolem boje proti rasismu. Představitelé NFL uznávají, že měl Kaepernick pravdu.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vše začalo v srpnu v roce 2016. Tehdy osmadvacetiletý rozehrávač San Francisca 49ers odmítl povstat při americké hymně při jednom z přípravných zápasů na novou sezonu NFL.

„Nebudu stát a vzdávat čest vlajce, která reprezentuje zemi, jež utlačuje černé a jinak barevné. To je pro mne víc než fotbal a bylo by ode mne egoistické dělat, že nic nevidím,“ vysvětloval Kaepernick novinářům.

Ať si najde jinou zemi

Donald Trump v témže roce sice ještě v prezidentském úřadu neseděl, ale jako republikánský kandidát se už na Bílý dům třásl a Kaepernickovo jednání jednoznačně odsuzoval.

Americký prezident Donald Trump | Foto: Kevin Lamarque | Zdroj: Reuters

„Je to hrozné. Možná by si měl najít jinou zemi, která by mu víc vyhovovala. Ale takovou nenajde,“ prohlásil Trump.

Kaepernickův chlebodárce, klub San Francisco 49ers, se k situaci stavěl poměrně benevolentně a vedení tvrdilo, že hráči mají právo rozhodnout se, zda se ceremoniálu při hymně účastní, nebo ne.

Oni kamenem, on chlebem

Ve stejném roce pak Kaepernick věnoval milion amerických dolarů (zhruba 23,5 milionů korun) organizacím, které se věnují sociálním menšinám. V září téhož roku se klečet při hymně rozhodla i fotbalistka Megan Rapinoeová.

„Jsem znechucena tím, jak mu za jeho gesto vyhrožovali a za všechnu nenávist, které se mu od fanoušků dostalo,“ prohlásila na Kaepernickovu obranu jedna z nejlepších fotbalistek na světě.

A v říjnu už se k podobné formě protestu přidali i basketbalisté Toronta. Hráči Raptors si před duelem s Golden State ve Vancouveru propletli paže, aby upozornili na údajnou rasovou nerovnost a policejní násilí vůči Afroameričanům.

3. dubna roku 2017 Kaepernick předčasně rozvázal kontrakt s 49ers, stal se volným hráčem a vlastně tak nepřímo ukončil kariéru v NFL. Později totiž jeden z nejmenovaných generálních manažerů prozradil, že ostatní týmy z ligy nechtěly úspěšného rozehrávače podepsat, protože měly obavu z klečení při hymně. Bály se totiž, že by o nich Donald Trump, který v lednu usedl do prezidentského křesla, nepěkně tweetoval.

Ne všichni fanoušci s klečením při hymně souhlasí. "Colin Kaepernick - NEamerický ztroskotanec. Vypadni z mého města!". | Zdroj: Reuters

Trump to sice tehdy popřel, ale rodák z Wisconsinu Kaepernick, který v San Francisku odehrál šest sezon, měl sice jedno krátké jednání se Seattle Seahawks, ale dodnes místo v NFL nenašel. Přitom Seahawks tehdy quarterbacka potřebovali, ale místo Kaepernicka si vybrali mnohem méně zkušeného Austina Davise.

Jeden z předních amerických sportovních novinářů Adam Schefter tvrdil, že mnoho trenérů z NFL by Kapernicka bralo všema deseti, ale majitelé klubů byli proti.

V srpnu v roce 2017 poklekl při hymně i první běloch v NFL. Byl jím Seth DeValve z týmu Cleveland Brows, který se přidal ke svým spoluhráčům ze stejného důvodu, jako to udělal před rokem Kaepernick.

V květnu v roce 2018 americká NFL zavedla pravidlo, že hodlá pokutovat a trestat jakýkoliv projev neúcty při hymně. Pokud hráči nechtějí důstojně stát, mohou místo toho zůstat v šatně.

„Myslím si, že je to dobře. Nemyslím si, že by měli zůstávat v šatně, ale stejně si myslím, že je to dobře," pochvaloval si tehdy Trump v televizním pořadu Fox and Friends. „Musíte při národní hymně stát hrdě. Nebo byste neměl hrát, neměl být u toho. A možná byste neměl být v této zemi,“ doplnil.

Trumpova slova pak mezi hráči vyvolala poměrně silnou odezvu a například tehdejší vítězové Super Bowlu Philadelphia Eagles chtěli odmítnout pozvání do Bílého domu, kam prezident Spojených států každoročně zve vítěze všech prestižních soutěží. 45. prezident USA jim však situaci usnadnil, protože se rozhodl oficiální pozvání zrušit.

„Nesouhlasí se svým prezidentem, protože trvá na tom, aby hrdě stáli při státní hymně, s rukou na srdci, a vzdali tak čest skvělým mužům a ženám v armádě a lidu naší země,“ prohlásil o hráčích Eagles Trump.

3. září 2018 vycítili sílící příležitost v Kaepernickově příběhu i obchodníci a společnost Nike oficiálně představila Kaepernicka jako novou tvář ve své kampani. Ne všichni však byli z marketingového tahu jednoho z největších světových výrobců sportovního oblečení nadšení a tak na kampaň reagovali po svém.

O měsíc později 7. srpna Kaepernick už poněkolikáté nahlas opakoval, že je připraven hrát a čeká na nabídky. Z těch však pokaždé sešlo. Soutěžní zápas nehrál už 889 dní.

29. května 2020 se Kaepernick připojuje k občanům USA, kteří protestují proti policejní brutalitě v souvislosti s úmrtí George Floyda. „Když civilizace vede lidi ke smrti, vzpoura je jedinou logickou reakcí,“ prohlásil směrem k protestujícím.

Mýlili jsme se, přiznává NFL

6. června 2020 šéf NFL Roger Goodell uznal, že zámořská liga amerického fotbalu chybovala, když v minulosti nenaslouchala hráčům, kteří upozorňovali na sociální nerovnost a rasismus.

Ve videovzkazu komisionář nejbohatší soutěže světa odsoudil rasismus v USA, proti kterému se po nedávné smrti George Floyda při policejním zásahu masově protestuje nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě.

„My, NFL, přiznáváme, že jsme se mýlili, protože jsme dříve nenaslouchali našim hráčům, a vybízíme všechny, aby promluvili a pokojně protestovali,“ řekl Goodell. „Věříme, že na černošských životech záleží.“

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme