Mistry světa na horských kolech jsou Ferrandová-Prévotová a Schurter. Cink dojel šestý

Český biker Ondřej Cink dojel na mistrovství světa horských kol v kanadském Mont-Sainte-Anne v olympijské disciplíně cross country šestý. Již osmý titul získal Švýcar Nino Schurter. Světový šampionát vyhrál ostřílený suverén posledních let popáté za sebou. Stříbro vybojoval jeho krajan Mathias Flückiger a bronz Francouz Stéphane Tempier.

Tento článek je více než rok starý.

Mont-Sainte-Anne (Kanada) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jitka Škarnitzlová (29) na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě.

Světový pohár v Novém Městě na Moravě (ilustrační foto) | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková | Zdroj: ASC Dukla

Mistryní světa mezi ženskou elitou se stala podruhé v kariéře Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová. Stříbro si vyjela Švýcarka Jolanda Neffová, bronz Australanka Rebecca McConnellová. Češka Jitka Čábelická skončila dvacátá, Karla Štěpánová devětatřicátá. Závod žen do 23 let vyhrála Švýcarka Sina Freiová.

Mistrem Evropy v závodě horských kol je Nizozemec van der Poel. Cink medailové umístění neudržel

Číst článek

Osmadvacetiletý Cink potvrdil svá slova o tom, že mu náročná trať sedí. Od začátku se pohyboval na čele a dlouho byl také ve hře o medaile. Nakonec zaostal za vítězným favoritem Schurterem, který se postupně odpoutal od soupeřů, mezi nimiž scházel čím dál lépe jezdící Nizozemec Mathieu van der Poel, o minutu a 34 sekund.

Smůlu měl Ital Gerhard Kerschbaumer, jehož připravil technický problém o stříbro těsně před cílem. V polovině závodu, kdy jezdil v čele se Schurterem, měl potíže technického rázu i Flückiger, jehož výborné výsledky v sezoně předurčovaly do role spolufavorita na zlato. Nakonec se ale dotáhl do boje o cenné kovy. Schurter zajel 29,7 kilometru za 1:27:05, Flückiger na něho ztratil půl minuty, Tempier ještě o osm sekund navíc.

Olympijský vítěz z Londýna 2012 Jaroslav Kulhavý dojel jako druhý nejlepší z českého kvarteta 48. s téměř devítiminutovým mankem na vítěze. Jan Vastl ztratil celé kolo, Jan Škarnitzl závod nedokončil.

Sedmadvacetiletá Ferrandová-Prévotová si v kanadském lyžařském středisku zopakovala radost z roku 2010, kdy se na stejném místě stala mistryní světa mezi juniorkami. V elitní kategorii triumfovala poprvé před čtyřmi lety ve Vallnordu v Andoře.

Na náročné trati rozhodla Ferrandová-Prévotová skvěle zvládnutou druhou polovinou závodu. Celkem 25,6 kilometru stihla v čase 1:28:51. Před Neffovou, jež se ke stříbru prodrala až v posledním okruhu, měla v cíli náskok 43 sekund. Její triumf nijak neohrozilo ani zaváhání krátce před koncem. McConnellová byla o 34 vteřin pomalejší než mistryně světa z roku 2017 a úřadující evropská šampionka Neffová.

Čábelická ztratila na vítězku takřka devět minut. „Dneska mi to vůbec nešlo, trošku jsem se trápila nahoru a hodně jsem ztrácela dolů. Vůbec jsem si nerozuměla s kolem. Možná jsem se zbytečně vystresovala, jak včera trošku pršelo. A tím, jak je tady ta trať náročná, jsem se toho asi lekla. Jinak ale musím být spokojená, protože celá sezona je super. Pořád jezdím kolem té dvacítky a netřeba nad tímto výsledkem brečet, i když to v ten den D nevyšlo podle představ,“ řekla Čábelická pro Českou televizi.

Obhájkyně překvapivého loňského titulu Američanka Kate Courtneyová skončila pátá.

Dvaadvacetiletá Freiová zvládla 21,5 kilometru dlouhou trať v čase 1:16:34. O 31 sekund později dorazila do cíle Rakušanka Laura Stiggerová těsně před Loanou Lecomteovou z Francie. Tereza Sásková byla šestnáctá, Jana Czeczinkarová dvacátá.

Mistrovství světa horských kol v Mont-Saint-Anne (Kanada) - cross country:
Muži elite (29,7 km):
1. Schurter 1:27:05, 2. Flückiger (oba Švýc.) -30, 3. Tempier -38, 4. Carod (oba Fr.) -56, 5. Kerschbaumer (It.) -1:02, 6. Cink (ČR) -1:34, 7. Koretzky -1:43, 8. Sarrou (oba Fr.) -1:57, 9. Frischknecht (Švýc.) -2:00, 10. Avancini (Braz.) -2:07, ...48. Kulhavý -8:46, 58. Vastl -1 kolo, Škarnitzl (všichni ČR) nedokončil.

Ženy elite (25,6 km): 1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 1:28:51, 2. Neffová (Švýc.) -43, 3. McConnellová (Austr.) -1:17, 4. Terpstraová (Niz.) -2:26, 5. Courtneyová (USA) -2:42, 6. Lastová (Brit.) -2:54, ...20. Čábelická -8:52, 39. Štěpánová (obě ČR) -1 kolo.

Ženy do 23 let (21,5 km): 1. Freiová (Švýc.) 1:16:34, 2. Stiggerová (Rak.) -31, 3. Lecomteová (Fr.) -36, ...16. Sásková -7:29, 20. Czeczinkarová (obě ČR) -9:19.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme