Čtyři měsíce pobytu a stal se mistrem SAE v judu. Ale jde tu spíš o zábavu, zlehčuje Ježek

Jeho angažmá by se dalo srovnat s přestupem hokejisty třeba do Austrálie. Judista Jaromír Ježek po olympijských hrách v Riu vykonává svůj oblíbený sport ve Spojených arabských emirátech. Za pár měsíců zde stihl vyhrát národní šampionát, na což v Česku čekal přes deset let. „Judo je tu ale spíš zábavou než soutěžením,“ říká.

SAE/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judista Jaromír Ježek

Judista Jaromír Ježek | Zdroj: ČTK

V létě loňského roku se zúčastnil svých třetích olympijských her. Po nich si judista Jaromír Ježek našel překvapivé angažmá. Přestěhoval se s rodinou do Spojených arabských emirátů a s bojováním na žíněnce chtěl seknout. „Dal jsem si pauzu, ale po přestěhování do Dubaje jsem zase začal s přípravou," řekl pro Radiožurnál.

Trénink nakonec vedl až k tomu, že se po několika měsících přihlásil do mistrovství Spojených arabských emirátů. S přehledem jej opanoval. „V Čechách mi trvalo deset let, než jsem se stal mistrem republiky. Tady stačily čtyři měsíce," uvedl. Konkurence v arabském světě ale zdaleka nebyla tak silná, jako v České republice, případně Evropě.

Do SAE totiž míří především bývalí judisté, kteří jezdí za prací. „Jedná se spíš o zábavu než o velké turnaje," přiznal třicetiletý rodák z Hradce Králové. Spíš než zápasení tak Ježek sledoval organizaci soutěže, která se výrazně liší od vyspělejších judistických zemí. „Nikde nebyly vyvěšené tabulky, všechno se píše tužkou. Vážení probíhalo podle toho, kdo se dostavil," popisoval rozdíly.

Po Riu vyhlašoval, že se pod pěti propojenými kruhy pral naposledy. Arabská anabáze mu ale vrátila chuť do tréninku. Na olympijských hrách v Tokiu se prý určitě představí. Otázkou zůstává, v jaké roli. „Musím si vše srovnat v hlavě," sdělil. Od Českého svazu juda totiž dostal nabídku, aby se stal reprezentačním trenérem. Jeho možná poslední akcí aktivní kariéry se tak stane zářijové mistrovství světa.

Co by se stalo, pokud by na něm uspěl, nechává otevřené.

Petr Kadeřábek, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme