Čtyřkajak si zvyká na absenci Dostála. Má to své plusy i minusy, hodnotí Štěrba

Josef Dostál je nejlepším domácím rychlostním kanoistou posledních let. Do letošní sezony ale vyplula nová posádka českého čtyřkajaku bez něj. Podle výsledků bronzové lodě z olympijských her v Riu byale změnu poznal málokdo. Na dvou závodech Světového poháru si sestava Špicar, Havel, Šlouf a Štěrba dojela pro dvě třetí místa.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřkajak v původním složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Šterba

Čtyřkajak v původním složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Šterba | Foto: ASC Dukla

203 centimetrů výšky a 115 kilo váhy. Takové jsou proporce Josefa Dostála, který ale čtyřkajak opustil. „Když jsme se Pepovi trefili do záběru, bylo to dobré. Na druhou stranu byla těžší souhra, a když ta není ideální, síla se může ztratit," vysvětluje kanoista Jan Štěrba, že chvílemi se dařilo posádce zabrat tak, aby využila tah a sílu Josefa Dostála co nejlépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josefa Dostála a Lukáše Trefila nahradili ve složení čtyřkajaku Jakub Špicar a Radek Šlouf

Namísto něj a také Lukáše Trefila teď usedla do elitní domácí lodi lehčí dvojice Jakub Špicar a Radek Šlouf. „Hmotnost lodě je nižší, má jiný skluz. Podle mě jsme na startu rychlejší, ale obojí má své plusy i mínusy. Stěžejní je, aby panovala souhra," říká Radiožurnálu Štěrba, který společně s Danielem Havlem reprezentuje polovinu původní posádky čtyřkajaku.

Vedle obsazení si nový tým zvyká i na vzdálenost, na které se letos závodí. Kilometrovou trať nahradila poloviční. Hodně se tak hodily zkušenosti zavedených lídrů Jana Štěrby s Danielem Havlem. „Jezdí dlouho a výborně to umí. Je pro mě jednoduché je kopírovat a učit se," uvádí nováček Radek Šlouf s tím, že začátky s novou posádkou mu složité nepřijdou.

Štěrba s Havlem už jsou olympijští medailisté i mistři světa. Na tituly se ale ve čtveřici reprezentantů prý nehraje. „Režim máme hodně volný. Do ničeho kluky nenutím, ale je fajn, že teď Radek utírá loď a já mám klid," směje se Štěrba na kolegu stojícího opodál. „Ale na závodech se o to pořád stará Honza!" reaguje Šlouf.

Houbičku teď ale bude držet v ruce hlavně on. Štěrba ji převezme až na červencovém mistrovství Evropy v bulharském Plovdivu a jistě i v srpnu při světovém šampionátu v Račicích.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme