‚Ve vyšším věku je pravidelnost pohybu ještě důležitější.‘ Trenér radí jak na cviky pro seniory

Z preventivních důvodů by měli co nejvíc času trávit doma, ale to neznamená, že by se senioři neměli hýbat. V dalším díle seriálu Radiožurnálu o domácím cvičení se fitness trenér David Huf zaměřil právě na cvičení pro starší lidi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodkyně

Důchodkyně | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Ve vyšším věku je pravidelnost pohybu ještě výrazně důležitější než v mladším věku. Je opravdu velký rozdíl, když srovnáme někoho, kdo cvičí pravidelně a stará se o klouby, a někoho, kdo na to s prominutím kašle,“ říká fitness trenér a mistr světa v aerobiku David Huf, který se sportování seniorů dlouhodobě věnuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fitness trenér David Huf dává tipy na konkrétní cviky pro seniory

Žádné cviky podle něj nesmí bolet a je lepší je dělat v pomalém tempu a samozřejmě pravidelně. Začít se dá třeba s krouživými pohyby v kloubech, jak to známe ze školních rozcviček.

„Začne se od krční páteře, jednoduché pomalé kruhy. Třeba od pravého k levému rameni, pomalu si zacvičit pět opakování na jednu stranu, pět opakování zrcadlově obráceně. Pak se přejde k ramenům,“ popisuje Huf.

Následně k loktům, zápěstím, klidně i k prstům.

„I doteky všech prstů s palcem. Tím se cvičí a udržuje jemná motorika,“ vysvětluje Huf.

‚Nejčastějším problémem jsou záda.‘ Plavkyně a fyzioterapeutka Kubová radí, jak na přetěžované svaly

Číst článek

Pokračovat se dá s trupem - pomalými záklony, předklony, úklony.

„Nebát se ani rotačních pohybů, ale opatrně. Dát si třeba ručník za krk, natáhnout si ho mezi dlaně a pomalu s ním otáčet za hlavou.“

A přecházíme níž a níž. Kyčle můžeme rozhýbat tak, že si nohu opřeme o její špičku a točíme s ní do stran, kolena procvičíme třeba lehkými výkopy a kotníky kroužením dokola nebo napínáním a přitahováním nártu. K tomu všemu pak David Huf doporučuje ještě dechová cvičení, která se dají provádět vsedě i vleže na zádech.

„Hluboký nádech do spodní části břišní dutiny, potom se hluboký nádech přesune do hrudní části a třetí typ nádechu může být až nahoru do takzvané podklíčkové oblasti,“ popisuje David Huf. Celý popis cvičení podle Davida Hufa si můžete poslechnout nahoře v článku.

Jan Suchan, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme