Cyklisté chtějí z mistrovství světa medaili. Před norským počasím je ochrání speciální dresy

Čeští silniční cyklisté finišují s přípravami na mistrovství světa. Šampionát v norském Bergenu začíná už o víkendu a trenér českého týmu Tomáš Konečný například v elitní mužské kategorii dokonce pomýšlí na medaili. I proto, že by českým cyklistům mohlo vyhovovat chladnější norské počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Bergen/Norsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar | Foto: Alexandr Kliment

Světový šampionát v norském Bergenu se koná zrovna v době, kdy v Norsku většinu týdne prší. To by ale některým českým cyklistům nemuselo vůbec vadit.

„Spíš se těším. Teď jsem závodila ve Francii a v sobotní etapě nám 91 kilometrů propršelo a bylo deset stupňů, to už byla taková menší příprava,“ přemýšlí pro Radiožurnál Juniorka Nikola Nosková.

Zdeněk Štybar vyhrál domácí šampionát. Porazil Kreuzigera i oba Sagany

Číst článek

Obavy z deště nemá ani Jan Bárta, který jako jediný z Čechů v mužské elitní kategorii nastoupí kromě týmového závodu i v časovce jednotlivců.

„Řekl bych, že na časovce je to jedno. Časovka není tak dlouhá a za tři čtvrtě hodiny až tak moc nezmrznete. Silniční závod bude samozřejmě horší,“ usmívá se.

Jenže ani při delších závodech by případný déšť českým cyklistům nemusel příliš vadit. Při šampionátu budou totiž nosit speciální dresy, které by je měly udržet v teple.

„Budeme mít to samé, co britský nároďák. Dres by měl dýchat zevnitř, ale neměl by dovnitř pouštět vodu. Tím pádem by měl závodníka uchránit v teple, neměl by prochladnout,“ vysvětluje trenér národního týmu Tomáš Konečný.

Náročné počasí by pak podle Konečného mělo zvlášť vyhovovat Zdeňku Štybarovi, lídrovi českého týmu mužů v elitní kategorii.

„Pokud by bylo deštivo a trošku chladno, on je typ, který s tím jako bývalý cyklokrosař nemá vůbec problém. Na Rubaix a na Flandrech, což jsou jeho dominantní závody, to je úplně stejné, takže to nám hraje do karet,“ říká trenér.

I díky tomu doufá na mistrovství světa v úspěch. A to nejen v mužském závodě elitní kategorie, kde kromě Štybara a Bárty pojedou i Roman Kreuziger, Petr Vakoč, Josef Černý a Jiří Polnický.

„Samozřejmě potenciálních medailistů je daleko víc. Ale budeme se snažit hrát první housle a bojovat o medaili,“ věří Tomáš Konečný.

Jestli se českým cyklistům opravdu bude dařit, se dozvíme už příští týden. Mistrovství světa v silniční cyklistice v norském Bergenu startuje v neděli 17. září a skončí týmovým závodem mužů v elitní kategorii o týden později.

Václav Rokyta, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme