Bruselu dominují podobizny legendárního cyklisty Merckxe. ‚I dětí ho znají,‘ říká Kreuziger

Před sto lety začali cyklisti na Tour de France oblékat žlutý dres pro vedoucího závodníka. A v historii se jen těžko najde slavnější muž na kole, než je Eddy Merckx. Nejen proto má letošní ročník slavností start v Belgii.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý cyklista Eddy Merckx

Bývalý cyklista Eddy Merckx | Foto: Christian Hartmann | Zdroj: Reuters

Bruselským ulicím kolem trati závodu, dominuje nejen žlutá barva, ale také podobizna Eddy Merckxe. Kousek od Atomia, což je odbornou řeší zvětšenina modelu základní buňky krystalové mřížky, je umělá vodní plocha a přes ní je přetažená obrovská plachta s Merckxovou fotkou, v průměru může mít 50 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselu dominují podobizny legendárního cyklisty Merckxe. ‚I dětí ho znají,‘ říká Kreuziger

„Je to největší cyklistické jméno,“ glosuje lakonicky Merckxův přínos cyklistice slovenský závodník Peter Sagan. Ale v Bruselu najdete i mluvnější lidi, kteří se pohybují v cyklistice. Třeba rovnou ředitel závodu Kristian Prydom.

„Žlutý dres pro vedoucího závodíka Tour de France oblékal Eddy Merckx v kariéře celkem 96 dní. NIkdo jiný tohle během historie závodu nedokázal. Start v Bruselu je ideální příležitost, jak vzdát hold tomuhle legendárnímu Belgičanovi. Navíc je to letos 50 let od jeho prvního vítězství. Začátek letošního ročníku Tour patří Merckxovi.“

A byl to společně s ředitel závodu i Eddy Merckx, který byl velkou postavou velkého startu v Bruselu.

Teunissen přespurtoval ve finiši Sagana a vyhrál první etapu na Tour. Kreuziger dojel v hlavním poli

Číst článek

Merckx na kole, Merckx v cyklistické čepici, podobizna legendárního - dnes 74letého Belgičana s přezdívkou Kanibal - je prostě všude. A třeba i v hlavách závodníků. Navíc Merckx mohl být vzorem nejen jediného českého cyklisty na Tour de France Romana Kreuzigera, ale klidně i jeho otce.

„Myslím, že Eddy Merckx je legenda. Říká se, a je to pravda, že i dnešní děti znají jméno Eddy Merckx a vědí, že patří k cyklistice. To znamená, že to byl velký symbol. Že startujeme tady v Bruselu, je velká pocta jemu,“ říká Roman Kreuziger.

Ten jede svojí devátou Tour de France, dojel v úvodní etapě v pelotonu. Do výročního žlutého dresu, ve kterém se letos jede posté v historii, se v belgické metropoli oblékl Nizozemec Teunissen a pojede v něm dnešní týmovou časovku s cílem u Atomia.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme