Cyklista Jakobsen bojuje o život, těsně před cílem závodu v Katovicích v plné rychlosti přeletěl bariéru

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen bojuje v nemocnici o život po hrozivém pádu v Katovicích v dojezdu první etapy závodu WorldTour Kolem Polska. V souboji o prvenství jej natlačil krajan Dylan Groenewegen těsně před cílovou páskou k bariéře. Třiadvacetiletý Jakobsen ji v plné rychlosti přeletěl a narazil do fotografa. Na místě musel být oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice v Sosnovci, kde se podrobil operaci.

Katovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda během závodu Kolem Polska.

Nehoda během závodu Kolem Polska. | Foto: Szymon Gruchalski | Zdroj: Reuters

„Je ve velkém ohrožení života. Ztratil hodně krve. Doufejme, že tento boj vyhrajeme. Nejbližší noc bude rozhodující,“ řekla polským médiím lékařka závodu Barbara Jerschinová.

Cyklista Jakobsen je po těžkém pádu mimo ohrožení života. V noci podstoupil pětihodinovou operaci hlavy

Číst článek

Jezdci k cílové pásce mířili při mírném klesání rychlostí zhruba 80 km/h. O převrhnuté zábradlí popadali a zranili se i další jezdci. Na zemi skončil i Groenewegen, který byl poté z prvního místa dodatečně diskvalifikován a vítězem byl vyhlášen Jakobsen. Těžké zranění utrpěl i sražený fotograf.

„Od Groenewegena to byl zločin. Za tohle by měl jít do vězení,“ řekl šéf Jakobsenova týmu Deceuninck-Quick-Step Patrick Lefevere. Groenewegenovo počínání odsoudila i Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a oznámila, že případ předala k projednání disciplinární komisi.

K incidentu došlo přesně rok poté, kdy po pádu ve stejném závodě zahynul dvaadvacetiletý Belgičan Bjorg Lambrecht, který v třetí etapě narazil do betonové propusti. Jeho památku si celý peloton připomněl před startem dnešní etapy, jež měřila téměř 200 kilometrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme