Italské Giro řeší kontroverzní kačery v pelotonu. Tým chce respektovat tradici, dostal však pokutu

Letošní Giro je zkrátka jiné. Začalo až po Tour de France a mistrovství světa, poprvé v kariéře na něm startuje slovenský fenomén Peter Sagan a víc než o růžovém trikotu pro lídra závodu se mluví o dresech americké stáje Education First. Ten už za svůj extravagantní design musel organizátorům dokonce zaplatit téměř stotisícovou pokutu.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Sean Bennett během časovky na italském Giru

Cyklista Sean Bennett během časovky na italském Giru | Foto: Reprofoto | Zdroj: Reprofoto @eurosport

Extravagantní dresy a chování si cyklističtí fanoušci dodnes spojují s legendárním italským bonvivánem Mariem Cipollinim. Ten se na závodech jeden den předváděl jako římský vojevůdce Caesar a druhý den byl na kole třeba za zebru. To už je ale minulost.

V současnosti se o podobný poprask stará parta okolo týmu manažera Jonathana Vaughterse. Stáj totiž obléká britská značka Rapha, která uzavřela kontrakt s americkou firmou na výrobu skateboardů Palace skateboards. A spolupráce s nádechem undergroundu byla na světě.

Kačeři na pódiu

Přední cyklisté jako Lawson Craddock, Simon Clarke či Tanel Kangert pak šokovali Itálii, když v pestrobarevných dresech ozdobených podobiznou kačera nastoupili do úvodní časovky.

Designéři ale nezůstali jen u barev a šli ještě dál. Jezdce do časovky poslali s helmami připomínající právě hlavu vrubozubého ptáka.

Ač celá věc působí na první pohled poměrně legračně, představitelé italské grand tour mají nejspíš jiný smysl pro humor, a tak odvážným Američanům udělili pokutu 4000 dolarů (v přepočtu zhruba 92 tisíc korun) za „nevyhovující oblečení během týmové prezentace“.

Týmový manažer Education First Jonathan Vaughters si pak nebral servítky a na sociálních sítích napsal, co si o trestu od Mezinárodní cyklistické unie myslí.

„Ach, pánové z UCI, vám jde vždy jen o nejlepší zájmy sportu, že? Díky za tu pokutu za naše oblečení, doufám, že si prezident organizace užije tu večeři, kterou jsme mu tím zaplatili,“ reagoval naštvaně.

UCI však mělo vadit i to, že Education First změnu dresů nenahlásila včas a do závodu tak nastoupila v neschválených dresech.

Růžový respekt

Paradoxem je, že stáj Education First změnila původní růžový design svých dresů před startem Gira právě proto, aby respektovala typickou barvu pro lídra závodu a předešla tak jízlivým poznámkám ze strany italských „tifosi“ (skalní italští fanoušci).

Na letošní Tour působili závodníci stáje Education First ještě v růžových barvách.

Na Tour de France se stáj Education First představila ještě v růžových barvách | Zdroj: Reuters

A poslední příspěvek americké stáje na twitteru mluví jasně: Nemůžou zastavit a také nezastaví!

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme