Cyklista Hirt na Giru opět vybojoval stupně vítězů, v sedmnácté etapě dojel třetí. Závod vyhrál Buitrago

Na úterní životní triumf navázal cyklista Jan Hirt třetím místem v další horské etapě Gira d'Italia. V průběžném pořadí se posunul z devátého na sedmé místo a může útočit na nejlepší český výsledek v historii, kterým je pátá příčka Romana Kreuzigera z roku 2011.

Treviso (Itálie) (Aktualizováno: 18:18 25. 5. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cyklista Jan Hirt

Český cyklista Jan Hirt | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Hirt dojel do cíle 17. etapy se ztrátou dvou minut a 28 sekund na vítězného Santiaga Buitraga. Dvaadvacetiletý Kolumbijec vybojoval největší úspěch své dosavadní kariéry s náskokem 35 sekund před Nizozemcem Gijsem Leemreizem.

Hirtův životní úspěch. Český cyklista vyhrál na Giru po úniku královskou etapu, celkově je už devátý

Číst článek

V čele závodu se udržel Ekvádorec Richard Carapaz, který obsadil páté místo o 25 sekund za Hirtem. Vítěz Gira z roku 2019 dál vede o tři sekundy před Australanem Jaiem Hindleym, který si ho hlídal. Na třetí pozici se posunul Španěl Mikel Landa místo Portugalce Joaa Almeidy.

Hirt se navzdory úterním náročným 202 kilometrům opět pohyboval v únicích a potvrdil skvělou formu v posledním týdnu první Grand Tour sezony.

V celkové klasifikaci předstihl Němce Emanuela Buchmanna a svého kolegu z týmu Intermarché-Wanty-Gobert Itala Domenica Pozzoviva, jenž nabral v etapě manko přes 11 minut a z šestého místa klesl na desátou příčku.

Jednatřicetiletý český cyklista ztrácí necelou minutu na šestého Španěla Pella Bilbaa a 2:24 minuty na pátého Itala Vincenza Nibaliho. Po čtvrteční etapě, která by měla vyhovovat spurtérům, může Hirt ještě zkusit vylepšit své umístění v následujících dvou horských úsecích. Giro zakončí nedělní časovka ve Veroně.

Sedmnáctou etapu Gira ovládl Kolumbijec Buitrago

Buitrago si dojel pro vítězství přesto, že v úvodu etapy spadl. V závěrečných kilometrech na Monte Rovere mu nikdo nestačil. O úspěch se pokoušel vítěz první etapy Nizozemec Mathieu van der Poel, ale nakonec odpadl a skončil dvanáctý.

„Klíčem k vítězství byla trpělivost v závěrečném stoupání. Myslím, že jsem to zvládl dobře. Leemreize a Van der Poel byli vepředu, ale nebyli to nejlepší vrchaři ve skupině,“ uvedl Buitrago.

„Vyhrát etapu na Giru je pro mě výjimečné, zvlášť po velkém zklamání z nedělního druhého místa. Chtěl jsem vyhrát,“ radoval se jezdec stáje Bahrajn-Victorious.

Výsledky Giro d'Italia

17. etapa (Ponte di Legno - Lavarone, 168 km: 1. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) 4:27:41, 2. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) -35, 3. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert), 4. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) oba -2:28, 5. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) oba -2:53, 7. Vansevenant (Belg./Quick-Step-Alpha Vinyl) -2:57, 8. Bouwman (Niz./Jumbo-Visma), 9. Martin (Fr./Cofidis), 10. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) všichni -2:59.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 73:19:40, 2. Hindley -3, 3. Landa -1:05, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:54, 5. Nibali (It./Astana) -5:48, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -6:19, 7. Hirt -7:12, 8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -7:13, 9. López (Šp./Trek-Segafredo) -12:27, 10. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -12:30.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme