Druhý domácí triumf na letošním Giru d'Italia, po úniku získal dvanáctou etapu Oldani

Cyklista Stefano Oldani vyhrál ve spurtu skupinky uprchlíků 12. etapu Gira d'Italia a postaral se o druhý italský triumf letošního ročníku. Čtyřiadvacetiletý jezdec stáje Alpecin-Fenix porazil v závěru 204 km dlouhé trasy z Parmy do Janova krajana Lorenza Rotu a Gijse Leemreizeho z Nizozemska.

Tento článek je více než rok starý.

Janov (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost Stefana Oldaniho po triumfu ve dvanácté etapě Gira d'Italia

Radost Stefana Oldaniho po triumfu ve dvanácté etapě Gira d'Italia | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Růžový dres lídra po nejdelší etapě letošního Gira udržel Španěl Juan Pedro López, který skončil na 27. místě v hlavním pelotonu s odstupem 9:08 minuty za vítězem. Se všemi hlavními favority dojel i Jan Hirt a v celkovém pořadí mu patří 15. příčka.

Cyklista Girmay po zásahu špuntem do oka odstoupil z Gira, ve videu poděkoval za podporu

Číst článek

Trojice jezdců na stupních vítězů se během etapy oddělila z větší skupiny uprchlíků, která měla na prvním ze tří stoupání třetí kategorie náskok na peloton už přes pět minut.

Passo del Bocco bylo do programu Gira zařazeno poprvé od roku 2011, kdy tu přišel o život nizozemský cyklista Wouter Weylandt. Ve sjezdu, kde havaroval, ve čtvrtek pořadatelé uctili jeho památku.

„Nebylo snadné zvládnout dnešní závod, ale zdá se, že jsem to dokázal. Znám Lorenza dobře a věděl jsem, že bude rychlý, ale měl jsem dost sil, abych to dotáhl,“ řekl bezprostředně po dojezdu Oldani, jenž vybojoval premiérový vavřín v kariéře.

„Na tohle jsem opravdu tvrdě pracoval. Je to jako zázrak, že jsem to dokázal,“ dodal.

Další skupinku dovedl do cíle s odstupem 57 sekund nizozemský cyklista Bauke Mollema, na celkově šestém místě v ní dojel jeho krajan Wilco Kelderman, který se v průběžném pořadí posunul na 14. místo před Hirta.

Do páteční 13. etapy peloton odstartuje v Sanremu, tradičním cílovém městě klasického závodu Milán-Sanremo. Cyklisty čeká 150 km dlouhá trasa do Cunea, kde se očekává sprinterský dojezd.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 12. etapa (Parma - Janov, 204 km):

1. Oldani (It./Alpecin-Fenix) 4:26:47, 2. Rota (It./Intermarché-Wanty-Gobert) stejný čas, 3. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) -2, 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 5. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious), 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 7. Hamilton (Austr./BikeExchange-Jayco) všichni -57, 8. Vendrame (It./ AG2R-Citroën) -1:44, 9. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty Gobert) -1:49, 10. Eenkhoorn (Niz./Jumbo-Visma) -2:55, ...94. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -9:08.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 51:19:07, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -12, 4. Bardet (Fr./DSM) -14, 5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -20, 6. Martin (Fr./Cofidis) -28, 7. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 9. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, ...15. Hirt -3:09.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme