Hirt bojoval na Giru o vítězství v deštivé 16. etapě, nakonec dojel druhý

Cyklista Jan Hirt byl druhý v deštivé 16. etapě Gira d'Italia a zaznamenal největší úspěch na Grand Tour. Dlouho bojoval o vítězství, po úniku ale podlehl ve spurtu Italovi Giuliu Cicconemu. Růžový dres pro lídra závodu zůstává Ekvádorci Richardu Carapazovi.

Ponte di Legno (Aktualizováno: 18:04 28. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cyklista Jan Hirt v dresu Astany

Český cyklista Jan Hirt v dresu Astany

Hirtovi těsně uniklo etapové vítězství na Giru, jímž by napodobil krajany Jána Svoradu, Jana Hrušku a Romana Kreuzigera, který to dokázal v roce 2012. Mezi nejlepšími třemi na jednom ze závodů Grand Tour byl naposledy z českých cyklistů Leopold König před třemi lety na Vueltě.

Dlouhou etapu na Giru vyhrál Dario Cataldo, celkově dál vede Ekvádorec Richard Carapaz

Číst článek

V růžovém trikotu lídra zůstal po etapě s náročným stoupáním na Mortirolo ekvádorský cyklista Richard Carapaz, jenž v úterý dojel šestý s odstupem 1:41 minuty za Cicconem a Hirtem. Skupiny favoritů se neudržel dosud druhý Slovinec Primož Roglič a vyměnil si pořadí s domácím favoritem Vincenzem Nibalim, jenž na Carapaze ztrácí 1:47 minuty.
Etapa byla oproti původnímu itineráři zkrácena zhruba o 30 kilometrů, aby se trasa vyhnula zasněženému průsmyku Gavia, kde bylo nebezpečí lavin.

Hirt po druhém volném dnu předvedl vynikající výkon v téměř dvanáctikilometrovém stoupání na Mortirolo. Ze skupiny uprchlíků svými nástupy postupně odbourával soupeře a udržel se ho jen lídr vrchařské soutěže Ciccone, jenž v dešti a mlze vyjel na vrchol jako první.

V závěrečných 27 km do cíle vytvořil Hirt s Cicconem dvojici, u níž bylo jasné, že se utká o etapové vítězství. Český cyklista nechtěl zřejmě podle pokynů svých šéfů z Astany italskému cyklistovi střídat, což Ciccone nesl nelibě a dokonce si povolal týmový vůz své stáje Trek-Segafredo, aby Hirtovi „domluvili“.

Český cyklista se v posledních zhruba sedmi kilometrech nakonec několikrát v čele objevil, ale do cílové rovinky vjížděl nalepený na Cicconeho zadním kole. Italský jezdec navzdory nevýhodné první pozici využil své rychlosti a Hirta, jehož v prvních dvou týdnech Gira trápily bolesti kolena, jednoznačně porazil.

Třetí dojel do cíle s odstupem 1:20 minuty Ital Fausto Masnada a o 21 sekund později dorazila skupina favoritů v čele s Nibalim. Chyběl v ní ale jeden z velkých adeptů na celkové vítězství Roglič, jenž se soupeřů neudržel na Mortirolu a skončil patnáctý s tříminutovou ztrátou. Na Carapaze nyní bývalý skokan na lyžích ztrácí 2:09 minuty. Hirt se v průběžném pořadí posunul o tři místa na 28. pozici.

Giro končí v neděli ve Veroně.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 16. etapa Lovere - Ponte di Legno (194 km):
1. Ciccone (It./Trek-Segafredo 5:36:24, 2. Hirt (ČR/Astana) stejný čas, 3. Masnada (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -1:20, 4. Nibali (It./Bahrajn-Merida), 5. Carthy (Brit./EF Education First), 6. Carapaz (Ekv./Movistar), 7. Landa (Šp./Movistar), 8. Dombrowski (USA/EF Education First) všichni -1:41, 9. Caruso (It./Bahrajn-Merida) -1:49, 10. Cattaneo (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -2:03.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 70:02:05, 2. Nibali -1:47, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:09, 4. Landa -3:15, 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:00, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -5:40, 7. López (Kol./Astana) -6:17, 8. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -6:46, 9. Sivakov (Rus./Ineos) -7:51, 10. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -8:06.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme