V Česku se na kolech závodí už 150 let, obliba sportu i počet závodů roste

Už 150 let uplynulo od prvního cyklistického závodu na českém území, který se jel v srpnu 1869 na trase Kutná Hora - Sedlec. V dnešní době se závodí na různých úrovních ve všech možných koutech republiky. Může za to obrovský rozmach cyklistiky mezi širokou veřejností v posledních letech. Protože postupně přibývají další a další nadšenci, vzniká i více závodů, v nichž mohou poměřit své síly.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta do práce na kole může být příjemná

Obliba cyklistiky mezi Čechy roste | Foto: Jiří Čondl | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco v Kutné Hoře byly před 150 lety na startu velocipedy, v současnosti mají hobby cyklisté na výběr mnoho akcí zejména na horském nebo silničním kole. Hodně nabitý je kalendář zejména od dubna do konce září, kdy je během každého víkendu po celém Česku hned několik závodů, v červnu dokonce i přes deset za jediný víkend.

Domácí seriál závodů

Velkou tradicí už se pyšní Kolo pro život. Letos oslavil největší domácí seriál závodů na horských kolech pro širokou veřejnost 20 let existence. V tomto roce zahrnuje celkem 19 podniků, přičemž každoročně vyrazí na trasy závodů Kola pro život a dětského seriálu Junior Trophy více než 25 tisíc cyklistů, z toho okolo sedmi tisíc dětí.

Přes dva tisíce kilometrů a šestnáct hodin denně v sedle. To je extrémní cyklistický závod ve Francii

Číst článek

Kolo pro život je víkendovou akcí pro všechny bez rozdílu věku a výkonnosti, svou trasu si může vybrat každý. Ačkoliv od samého začátku byla hlavním cílem zábava pro všechny nadšence, kteří si oblíbili horská kola, prestiži celému seriálu dodává i účast elitních bikerů.

Řady závodů se zúčastnil například i dvojnásobný olympijský medailista a vítěz z Londýna 2012 v disciplíně cross country Jaroslav Kulhavý.

Bikemaraton Drásal v Holešově, který je rovněž součástí seriálu, je dokonce díky trase na 117 kilometrů zařazen do mezinárodního kalendáře Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Program Drásala zahrnoval letos i trasu o délce 177 km, loni si odvážlivci mohli vyzkoušet dokonce 208 km dlouhou trať s převýšením bezmála šest tisíc metrů.

Cenová rozpětí

Zatímco na prestižní Jizerské padesátce v běhu na lyžích se startovné napříč všemi kategoriemi pohybuje od 250 do tří korun, účast v závodě série Kolo pro život přijde na 200 až 1050 korun. Dalšími vyhlášenými seriály jsou například Český pohár horských kol, Nova Cup nebo Author Maraton Tour.

Právě v Jizerských horách lze jet v závěru sezony za 700-800 korun tradiční jednorázový závod - ČT Author Cup se letos pojede už po čtyřiadvacáté a startuje na něm přes tři tisíce lidí. Jen o trochu déle se jezdí Král Šumavy. Podvacáté se letos závodilo na Malevil Cupu v Lužických horách. Pod hradem Bezděz už narůstá tradice závodu Author Bezděz 50.

Radiožurnál jede pro Světlušku. ‚Trochu jsem teď dostal strach,‘ usmíval se reportér Ľubomír Smatana

Číst článek

Maratonské závody lze okusit na Rallye Sudety v Teplicích nad Metují, kde letos v září oslaví už čtvrtstoletí závodu, či na podniku Author Šela Marathon, který se odjel v květnu v Týnu nad Bečvou podvacáté.

Silniční závody

Řadu možností mají ale i vyznavači závodů na silnici. Sdružení amatérských cyklistů České republiky zaštiťuje spolky a sdružení, jako jsou Unie amatérských cyklistů (UAC), která se věnuje závodům v regionu středních Čech, Severočeská amatérská liga (SAL), Západočeská amatérská liga (ZAL), Jihočeská amatérská liga (JAL), Moravský pohár (MP) nebo Slezský pohár amatérských cyklistů (SPAC). Amatérské ligy sdružené v SAC mají dokonce i společné mistrovství republiky.

Také na silnici si lze vybrat mezi jednorázovými závody. Vyhlášenou akcí je dnešní Krušnoton v Teplicích. Letošní jubilejní 10. ročník nabídl vedle tradičních tří tratí o délce 110, 180 a 250 km i novou prémiovou trasu pro ryzí maratonce. Měří 300 km a má převýšení šest tisíc metrů.

Závodit lze ale třeba i na dráze. V tomto týdnu byl na velodromu v Plzni vytvořen nový rekord UAC v hodinovce. Prozatím neoficiálním výsledkem je 40,876 km v podání Davida Slabocha. Světový rekord stanovil letos v polovině dubna Belgičan Victor Campenaerts výkonem 55,089 km.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme